Blog: Fogyj le! A kilók mellett a pikkelysömört is elveszítheted!

Amerikai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a pikkelysömör súlyosságát nagyban befolyásolja a testsúly. Tehát minél többet lead egy ebben szenvedő, annál kevésbé fogja kínozni a bőrbetegség!

Magyarországon a lakosság 1,5-2,5%-át érinti a pikkelysömör, más néven a psoriasis, aminek oka tulajdonképpen nem más, mint a bőr felgyorsult és fokozott hámképzése. A betegségben szenvedők bőrén hámló plakkok jelennek meg, amelyek látványra sem szépek, de az esztétikai problémák mellett akár komoly egészségügyi gondokat is okozhatnak. A psoriasis nem fertőző betegség, de a látványos bőrelváltozás miatt az emberek gyorsan észreveszik és elhúzódhatnak a betegtől, akinek ezáltal az életminősége jelentősen romlik, hiszen társas kapcsolatai lecsökkennek, de akár a munkavégzésben is befolyásolhatja a dolog, főleg, ha az ízületeket érintő arthritissel párosul.


Néhány kiló mínusz is úgy hat, mint a gyógyszer

Eddig rendszeres orvosi ellenőrzés és a megfelelő gyógyszerek, valamint a beteg bőrfelületek kezelése volt az egyetlen módja annak, hogy kordában tartsák a psoriasist, ám a Dél-Kaliforniai Egyetem orvosi tanszékének specialistái nemrég rájöttek arra, hogy egyes pácienseknél más is beválhat. Kutatásaik során ugyanis kiderült, hogy a túlsúlyos betegek állapotán rengeteget javítanak egyes étrendi változtatások. A klinikai vizsgálatokban részt vevő elhízott pikkelysömörös betegek számára alacsony kalóriabevitelt írtak elő, így egy nap 800-1400 kalóriát vihettek csupán be. A kutatás vezetője, Dr. Laura Ferris, a Pittsburgh-i Egyetem bőrgyógyászati részlegének igazgatója szerint igaz, hogy a 800 kalóriás diéta nagyon kemény néhány beteg számára, de a nagyon súlyos pikkelysömörös esetekben látványos javulást okoz a szigorúan tartott étrend. – A szokásos étrendet követő páciensekkel szemben a hipokalórikus diétát követők esetében nemcsak a fogyás kerül előtérbe, hanem az is, hogy a túlsúly leadásával együtt a bőrképük is megváltozik, valamint enyhül az ízületi gyulladás mértéke is, ez pedig az életminőségükön ugyanúgy javít, mint a karcsúbb sziluett és az egyéb élettani változások. Éppen ezért a diétát tartó betegek sokkal motiváltabbak, mintha kizárólag a fogyás lenne a céljuk. – nyilatkozta Dr. Ferris.


Jó a gluténmentesség?

A felmérések szerint a pikkelysömör megjelenése kétszer gyakoribb a lisztérzékeny, avagy cölikáliás emberek körében, de ez még nem feltételezi azt, hogy gluténmentesen kellene étkeznie mindegyiküknek. Ha azonban vérvizsgálattal és biopsziával is igazolt a gluténnel szembeni intolerancia, a szakértők három hónapos gluténmentes diétát javasolnak


Van, ami nem működik

A kutatók az éveken át tartó vizsgálatok után arra jutottak, hogy néhány, korábban az orvosi terápia mellett hatásosnak tartott szerek használatát nem javasolják a betegeknek. Ilyen a halolaj, a B12 és a D-vitamin, melyet nemrég még a pikkelysömör kezelésére illetve megelőzésére is alkalmaztak.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 08. 31. 14:13 (Utolsó frissítés: 2018. 08. 31. 14:24)