Blog: Megmutatja a bőröd, ha felment a cukrod

Vakság, fekélyek, vesekárosodás, amputáció… Sokan azt hiszik, ezek a kezeletlen cukorbetegség, más néven diabétesz általános szövődményei. Pedig mire ilyen szintre jut egy diabéteszes beteg, figyelmeztető jelek egész sokaságát tapasztalhatja meg a saját bőrén. Ha ezeket a tüneteket időben észreveszi és szakorvoshoz fordul, megelőzheti a legrosszabb dolgokat.


Gyorsabban támad a gomba

Mivel a diabéteszes betegek immunrendszere is meggyengül, igen gyakoriak körükben a gombás fertőzések, mint például a sarjadzógombák elszaporodása a bőrön, nyálkahártyákon. Gyakran a szervezetben természetes módon megtalálható Candida albicans gomba elburjánzása okoz tüneteket, főleg azoknál a betegeknél, akiknél még nem diagnosztizálták a diabéteszt, vagy nem állították be jól a diétájukat, gyógyszerezésüket. Éppen ezért, ha valaki azt tapasztalja, hogy csak nehezen tud kilábalni a gombás megbetegedésekből vagy nagyon gyorsan visszatérnek a tünetek, érdemes megnézetni a vércukor szintjét.


Speciális bőrelváltozások cukorbetegekben

A diabétesz okozta, belső szerveken tapasztalható kóros elváltozásoknak még azelőtt megmutatkoznak jelei, mint hogy orvoshoz fordulnánk, de ehhez komoly testtudatosság kell és az, hogy a legapróbb tüneteket is észrevegye a beteg. Mivel a cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara, látványos és mással össze nem téveszthető bőrjelenségeket okoz. Ilyen például a necrobiosis lipoidica, mely többnyire a harmincas nőknél, a lábszár elülső felszínén, a bokákon vagy a combokon jelenik meg fénylő felszínű, éles, kékes színű éllel körülvett sárgásbarna, kissé besüppedt folt formájában. Ez a későbbiekben kifekélyesedhet. Az érszövődmények is bőrelszíneződéssel járnak. Az acralis erythema a kezeken, illetve a lábakon megjelenő bőrpír, mely annak a vérbőségnek a jele, mely a kisérszűkületet kompenzálja. Az acralis száraz gangréna következtében a lábak erei elzáródnak, emiatt a szövetek elhalnak, elfertőződhetnek és emiatt az érintett testrészt amputálni kell. A rubeosis diabetica tünete a cukorbetegek bőrszínének megváltozása, az enyhén sárgásból vörösesre vált az arcbőr. Bár apró, de jellegzetes bőrelváltozást okoz a diabeteses dermopathia, amely egy centiméternél kisebb, barnásvörös foltokban jelentkezik. Főleg a lábszárak elülső része érintett és néhány éven belül a kis pöttyök fehér, süppedt felületű folttá alakulnak át. A granuloma anulare hasonlóan gyakori jelenség a cukorbetegek bőrén, mely a végtagokon és a törzsön szimmetrikusan megjelenő, gyűrű alakba rendeződött, apró és lapos csomók formájában támadja meg a szervezetet. A karotinémia nem más, mint a bőr sárgás elszíneződése, ami a diabétesz egyik ismertetőjele. Az eruptív xanthomák a zsíranyagcsere-zavar miatt alakulnak ki, ekkor sárgás csomók jelennek meg a térdeken, könyökön, háton vagy épp a felső szemhéjak belső sarkában. Azonban nemcsak apró elváltozások vagy némi elszíneződés jelezheti a cukorbetegséget. Vannak olyan bőrtünetek, melyeket könnyen kosznak, vagy épp taszító látványt nyújtó, komoly bőrbetegségnek tarthatnak az emberek. Ilyen az acanthosis nigricans benigna, ami általában sötéten pigmentált, piszkos kinézetű, megvastagodott bőrt eredményez szimmetrikusan a nyakon és a hónaljakon. Szintén a bőr megvastagodását okozza a scleroedema adultorum, melynek tünetei a törzs felső részére, a vállakra, a nyakra, az arcra és a felkarra terjednek ki. E betegségek esetén a szervezet fokozottan ki van téve a gombás fertőzéseknek is a hajlatokban, mivel a megvastagodott bőr kiszáradhat és viszkethet.


Fontos az önellenőrzés

Előrehaladott cukorbetegség esetén neuropátia alakul ki, mely érzéscsökkenést-érzéskiesést okoz. A beteg ilyenkor nem vagy csak alig érzi a fájdalmat, amit egy-egy bőrsérülés okoz. Kezelés hiányában viszont ezek a sérülések fekélyeket okozhatnak. Ilyen esetben fontos a rendszeres önellenőrzés, hogy elkerülhetővé váljanak a súlyosabb szövődmények. A malum perforans pedis egyfajta fájdalmatlan fekély, mely a talpon alakul ki. Ha nem kezelik időben, csontig mélyülhet az elváltozás. A bullosis diabetica tünetei a lábfejeken és a lábszárakon – ritkább esetben a kezeken – kialakuló 0,5-2 centiméter nagyságú hólyagok, melyek sérülés vagy fertőzés után jelennek meg. Többnyire maguktól meggyógyulnak 2-5 hét alatt, de könnyen kiújulhatnak. A lábujjkörmök alatti bevérzések annak a jelei, hogy a láb ereiben túl nagy a nyomás. Ezt gyógycipővel lehet legkönnyebben kezelni. Az úgynevezett diabéteszes láb nem egy betegség, hanem több elváltozás összetett megjelenése. Ilyenkor a nekrotikus fekélyek mellett gyulladások és orbánc is megjelenik, ezek összessége idővel a végtag amputálását teszi szükségessé, ha fertőzés lép fel.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei is hozzáférjenek!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 12. 19. 10:48 (Utolsó frissítés: 2022. 06. 23. 13:03)