Blog: Ezzel az egyszerű módszerrel gyógyítható lehet a 2-es típusú diabétesz

Sok 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteg úgy gondolja, hogy élete végéig gyógyszerezésre szorul. Ez azonban nem mindig igaz. Legalább a felüknek elég lenne lefogynia ahhoz, hogy meggyógyuljanak!

Senki sem szeretné úgy leélni az életét, hogy folyamatosan gyógyszert kell szednie, ha nem akar rosszul lenni vagy belehalni a szövődményekbe. Ezzel a 2-es típusú diabéteszben szenvedők is így vannak, de nagyon sokáig számukra nem volt más lehetőség, mint az antidiabetikumok alkalmazása. Most azonban egy új kutatás reményt hozhat a számukra is, de csak akkor, ha kellőképpen elszántak. 


Fordítsd vissza a betegséget egyszerűen!

A 2-es típusú diabétesz manapság már népbetegségnek számít, hiszen a fejlett világ felnőtt lakosságának megközelítőleg 50%-a túlsúlyos, egyharmada pedig elhízott. Egy angliai kutatócsoport az elmúlt egy évben azt vizsgálta, hogy a jelentős túlsúly miatt kialakuló 2-es típusú diabétesz miként gyógyítható vagy fordítható vissza. Számukra is meglepő lehetett, de egy egészen egyszerű megoldást találtak, mégpedig az életmódváltást! Kiderült ugyanis, hogy a testsúly csökkenése jelentősen befolyásolja a betegség állapotát! A DiRECT munkanéven folyó vizsgálatsorozatban 298, 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteg vett részt egy éven át. Egyik felük a már megszokott kezelést kapta, a többiek az új terápiát követték. A feladatuk egyszerű volt, le kellett adniuk legalább 15 kilót alacsony kalóriatartalmú étrend mellett. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a több mint 15 kilós testsúlycsökkenést elérő betegek 57%-ánál visszafordult a diabétesz, de még azok állapota is javult, akik nem fogytak ennyit, de 3-5 hónapon át tartották az alacsony kalóriatartalmú étrendet. Az ő esetükben 34%-uk lépett a gyógyulás útjára, míg a sztenderd gyógyszerezést folytatók közül csupán 4% állapota javult!
Az életmódváltás azonban nemcsak a diabétesz kezelési költségeit csökkenti le hosszú távon, de a szövődményekre felírt gyógyszerekét is, hiszen, ha valaki lefogy, a vérnyomása rendeződhet, a szervei ismét normálisan működhetnek, ezáltal sok betegség – mint a szív- és érrendszeri betegségek, a máj- és szemproblémák, valamint a rossz állapot miatt kialakuló  depresszió - rizikófaktora a minimálisra csökken, a beteg életminősége ugrásszerűen javulhat.


Ne vaktában diétázzunk!

Tény és való, hogy rengeteg fogyókúra kering az interneten, de némelyik annyira extrém, hogy egy egészséges embernek sem ajánljuk. Ha pedig egy 2-es típusú diabéteszben szenvedő kezd diétázni, még nagyobb körültekintést igényel a folyamat. Éppen ezért először mindenképpen szakember, diabetológus és dietetikus segítségét kell kérni, aki segít összeállítani egy olyan alacsony kalóriatartalmú étrendet, amellyel valóban sikert érhet el a túlsúlyos beteg. 

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 01. 19. 13:43 (Utolsó frissítés: 2019. 03. 10. 07:47)