Blog: A COVID járvány miatt elszaporodtak a rosszindulatú bőrdaganatok

bőrrákszűrésA COVID járvány miatt elszaporodtak a rosszindulatú bőrdaganatok


A bőrgyógyászok felhívják a figyelmet arra, hogy a COVID járvány alatt a fertőzéstől való félelmükben a betegek elhanyagolhatják a bőrgyógyászati szűrővizsgálatokat, ami az előrehaladott  rosszindulatú bőrdaganatok számának növekedését okozhatja.


Ez lényegében minden daganat szűrésre elmondható, az Egyesült Államokban 2020-ban országszerte 86-94%-kal csökkent a daganatos betegségek szűrővizsgálatainak száma a 2019-es adatokhoz viszonyítva.


Ennek a jelenségnek a negativ hatásaival majd csak mostanában fogunk szembesülni. A páciensek egyre súlyosabb állapotban kerülnek majd orvosi ellátásra. A szakemberek szerint az attól való félelem, hogy éppen a szakrendelésen fertőződnek meg a COVID-dal, nem reális, hiszen a fertőzések zöme társas összejöveteleken történik, nem orvosi vizsgálatok során.


A pándémia alatt a bőrgyógyászati rendeléseken is megszaporodtak a távkonzultációk.


De miközben ez a konzultációs forma kiválóan működik pl. mentális problémák esetében vagy más, általánosabb egészségügyi ellátások kapcsán, bőrgyógyászati szűrésre nem igazán alkalmas. A szakemberek szerint a bőrgyógyászati távkonzultációs és online vizit csak arra lehet jó,hogy eldönthessék, a betegnek be kell-e jönnie személyesen vizsgálatra.


Teljes értékű vizsgálatot kamerán keresztül végezni nem lehetséges.


A bőrrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat az Amerika Egyesült Államokban. Minden 5. amerikai számíthat rá, hogy élete során valamikor ilyen problémával kell szembesülnie.


Nagyon lényeges tényező lehet az idő-faktor: a korai ellátás akár életmentő is lehet.


Bár a bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat nem mellőzhető, az önvizsgálatnak is kiemelt szerepe van.
Rendszeresen ellenőrizni kell a a bőrön megjelenő új növedékeket, anyajegyeket, illetve  a meglévő anyajegyek esetében a méret és szín változás jelezhet problémát.

Forrás: Medscape Dermatology

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 02. 04. 11:11 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 04. 11:28)