Demodex vizsgálat - élősködő is okozhatja a bőrpírt

Demodex vizsgálattal kimutatható, hogy az ún. Demodex brevis atkák állnak-e a páciens rozáceás megbetegedésének hátterében.
A rozácea egy krónikus, bőrpírral járó, bőrbetegség, mely főleg a nőket érinti. Először az arc kipirosodása figyelhető meg, mely később a hajszálerek kitágulásával tartóssá válik. A bőrpanaszok kezelésének ma már több módja is van, azonban a kezelés megkezdéséhez mindenképp szükséges a betegséget kiváltó okok feltárása.

Az utóbbi évek kutatásai során kiderült, hogy a betegség fellángolásának hátterében sok esetben kimutatható a Demodex brevis nevű atka. Ezek az atkák az emberek 40%-nak a bőrén megtalálhatóak, azonban a rozáceás megbetegedésben szenvedők arcán tízszer nagyobb mennyiségben mutatható ki az élősködők jelenléte. A Demodex atka leggyakrabban az orr, homlok és az orcák pórusaiban van jelen, mely fokozza a faggyútermelést, a bőrön akár kiütések, pattanások is megjelenhetnek.
Az élősködők életciklusa kb. 14-28 nap között van, így az atkák pusztulása után folyamatosan baktériumok jutnak a bőrbe, ez a baktérium felelős a vörös, foltos, gyulladt bőr kialakulásáért. Mivel a Demodex elég gyorsan szaporodik a faggyúmirigyekbe rakott petékkel, folyamatos körforgás áll fenn, ennek a ciklusosságnak köszönhető a tünetek fel-fellángolása is. Egyéb külső körülmények hatására az atkák elszaporodása felgyorsulhat és tünetek felerősödhetnek, ilyen pl.: a napsütés.
 

Hogyan történik a Demodex vizsgálat?

Mivel az élősködők szabad szemmel nem láthatóak (0,1 – 0,4 mm nagyságúak), a vizsgálat mikroszkóppal történik.
Először is a páciens arcának négy területéről (jobb és bal orca, homlok és áll) ún. cellux vizsgálattal mintát veszünk, mely során lehúzzuk a bőr felső hámsejtjeit. A mintákat tartalmazó tárgylemezt a megfestést követően szakember mikroszkóppal megvizsgálja és kiértékeli az eredményt.
A vizsgálat teljesen fájdalommentesen zajlik.
 

Milyen előkészületek szükségesek a vizsgálat előtt?

Lényeges, hogy a vizsgálatot megelőző három napban semmilyen kozmetikumot ne használjunk az arc bőrén, valamint a sminket is kerüljük. Ez azért fontos, mert a különböző kozmetikumokban található anyagok és műtermékek elfedik a valós állapotot, nehezen felismerhetővé teszik az atkák jelenlétét.
 

Hogyan kezelhető a Demodex okozta rozácea?

Mivel az atka okozta fertőzés magától nem múlik el, a tünetek jelentkezésekor bőrgyógyász szakorvos felkeresése ajánlat. Miután a korábban említett mikroszkópos vizsgálat kimutatta az élősködő jelenlétét, a szakorvos megkezdi különböző a vényköteles készítményekből és kozmetikumokból álló kezelést, a páciens tüneteinek figyelembevételével.
A páciens bőrének állapotától függően szükséges lehet a bőr kozmetikai tisztítása is, mely segíti a bőr regenerálódását és megnyugtatását.

Ha Ön is rozáceás tüneteket tapasztal, egyeztessen időpontot bőrgyógyász szakorvosunkhoz, és előzze meg a komolyabb bőrproblémák kialakulását!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 06. 29. 15:57 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 23. 12:42)

Kapcsolódó tartalmak
Bőrrákszűrés és kezelés
Bőrrákszűrés és kezelés
Csalánkiütés
Csalánkiütés
Fibromák lézeres eltávolítása
Fibromák lézeres eltávolítása
Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta