Blog: Mindegyikünket érintő probléma - a D-vitamin hiány

Világunkban szinte természetessé, civilizációs jelenséggé vált az állandó D-vitamin hiány. A magyar lakosságnak például 95%-a érintett benne. Bőrünk a tavaszi-téli időszakban eleve alig jut megfelelő mennyiségű UVB-sugárzáshoz, modern életvitelünk pedig tartósan falak közé, tető alá kényszerít minket, így a legmelegebb nyári időszakokban is visszafogottan kapjuk csak meg a szükséges D-vitamin mennyiségünket.

A D-vitamin szerepe

A vitaminhiány egyik mindenki által érezhető jele az általános „tavaszi fáradtság", hála a kevés téli napsütésnek, de a D-vitamin ennél fontosabb szerepet is betölt életünkben. Jelenléte elengedhetetlen a csontozat és a fogazat egészségének fenntartásában, hiányában könnyebben bekövetkezik a csonttörés, kialakulhat a csontritkulás, deformációk jöhetnek létre. Szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, és bizonyos daganatok kialakulásával is kapcsolatba hozták a tartós D-vitami hiányt. Célszerű lenne tehát az életmódunkhoz alkalmazkodva pótolni a szervezetünkbe jutó D-vitamint, amire több lehetőségünk is adódik.

Hogyan pótolhatjuk a hiányt?

Az egyik logikus választás a táplálkozásunk célszerű megváltoztatása. D-vitaminban gazdag a máj, a tojás, a különböző gombák, illetve a tengeri halak – ezen túl az élesztő, illetve a halolaj is. A felsorolt ételek közül többet hagyományosan ritkán fogyaszt a magyar lakosság, ezért érdemes mindenképpen gyakrabban beiktatni étkezésünkbe a fenti alapanyagokat. Csupán táplálékkal azonban nem tudjuk pótolni a hiányt. Fontos szerepe van a napsütésnek, mely szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk előállítsa a D-vitamint. A közhiedelemmel ellentétben azonban a szolárium nem javasolt a D-vitamin pótlására – már csak azért sem, mert orvosilag nem is feltétlenül képes rá, másrészt kockázati tényezőként elősegítheti a bőrrák kialakulását, vagy a bőröregedést. Mindezen kívül, korszerű étrend-kiegészítők is rendelkezésre állnak, melyek segítenek abban, hogy D-vitamin szintünket megfelelő értéken tartsuk.

Ha valaki kíváncsi a D-vitamin szintjére (az emberek 2/3-a a tél végére hiánnyal küzd), akkor például a Belvárosi Orvosi Centrumban vérvétel keretében meg lehet ezt nézetni, majd egyéni ízlésnek megfelelően változtatni akár az étrendünkön, akár az életvitelünkön, hogy helyreálljon az egészséges rend szervezetünkben.

Egyeztessen időpontot Ön is D-vitamin szintjének ellenőrzésére!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:00 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 11:36)