Blog: Komoly veszélyekkel járhat, ha az interneten keresgéljük a tüneteink okát

Az interneten található óriási információmennyiségnek hála gyorsan megtaláljuk kérdéseinkre a választ, azonban ha az egészségünkről van szó, nem árt a megszokottnál is körültekintőbbnek lenni. Az internetes öndiagnosztizálás, a cyberchondria téves következtetésekhez, szorongáshoz, félelemhez is vezethet.

Sok esetben nem ellenőrizzük, hogy az általunk talált információ mennyire hiteles, így sokszor hamis, félrevezető cikkekbe botlunk az interneten. Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha valaki önmagát próbálja diagnosztizálni, azaz valamilyen tünetre, betegségre keres rá, és mindenféle ellenőrzés nélkül elhiszi az olvasottakat. Manapság a betegek jelentős része orvoshoz fordulás előtt (vagy helyette), az interneten tájékozódik, és mindent elhisz, amit a portálokon talál. Pedig fontos tudni, hogy számtalan olyan, az egészséggel, illetve betegségekkel foglalkozó oldallal is találkozhatunk, melyek jelentős részét laikusok szerkesztik, és nem hozzáértő, egészségügyben jártas szakemberek.

Ez a tendencia vezetett egy, az utóbbi évtizedekben kibontakozó problémához, melyről ugyan keveset beszélünk, de rengeteg embert érint: ez a cyberchondria.


Mi az a cyberchondria?

Lényegében a hipochondria modernkori verziója; az egészséggel kapcsolatos túlzott félelem és szorongás, mely a gyakori, internetes tünetkeresésből adódó információk alapján alakul ki. Az erre hajlamos egyéneknél jellemző, hogy panaszaikkal nem orvoshoz fordulnak, hanem a neten kezdenek kutakodni, a kapott találatokkal pedig fenntartják szorongásukat, félelmüket, sőt, ezeket akár még súlyosbítják is.

A cyberchondriára hajlamos emberekre jellemző, hogy órákat töltenek a tüneteik keresésével a neten; a keresgetés során akár több betegséget is diagnosztizálnak magukon; egy nap többször is ellenőrzik tüneteiket; a cikkek olvasgatása közben pedig egyre jobban aggódnak és szoronganak az egészségükkel kapcsolatban teljesen feleslegesen.


Milyen veszélyekkel jár mindez?

Mivel az egészséggel foglalkozó oldalak jelentős részét nem hozzáértő szakemberek szerkesztik, a talált tartalmak sokszor tévesek, sőt, ártalmasak is lehetnek. Ha rákeresünk egy tünetre, akkor a keresőoldal a szerint listázza a találatokat, hogy a felhasználók mire kattintottak eddig a legtöbbször, de ha orvoshoz megyünk, az orvos fejében egész más sorrend jelenik meg a panaszainkat hallva: a szakember az adott tüneteket okozó leggyakoribb, legvalószínűbb diagnózist fogja előre sorolni, míg a ritka, súlyosabb kórképek a lista végén helyezkednek el – az interneten ez pont fordítva működik.

A cyberchondriára hajlamos emberek azokon a találatokon észrevétlenül átsiklanak, melyek a nem súlyos, hétköznapi állapotokat taglalják, és addig kutatnak, míg végül kattintások és különböző weboldalak láncolatán keresztül súlyos, ijesztő kórképet találnak. Így fordulhat elő az, hogy például a „fejfájás" beírásával az első találatok között máris megjelennek súlyos kórállapotok, például az agydaganat, ami a valóságban csak nagyon ritkán áll a panasz hátterében.

Nem csak maguknak tesznek rosszat az internetes öndiagnosztizálással az emberek, az egészségügyben dolgozók számára is teremthetnek kellemetlen szituációkat. Előfordul, hogy a betegek már konkrét diagnózissal és tervezett vizsgálatokkal érkeznek a rendelőbe, és jobban hisznek az interneten talált információknak, mint a hozzáértő orvosnak.


Keresgéljünk a neten, vagy inkább ne?

Ha kellő tudatossággal kezeljük az interneten olvasott cikkeket, az információgyűjtés a betegek javát is szolgálhatja, hiszen egy jól informált, tájékozott beteg a szakorvos ideális társa is lehet. Fontos tehát, hogy minden egészségről, betegségről szóló anyagnál győződjünk meg arról, hogy az információk hiteles forrásból származnak, azokat szakember lektorálta, ellenőrizte.

A rengeteg egészséggel kapcsolatos tartalom között segít eligazodni az Egészségkommandó (https://e-kommando.hu/), akik ellenőrzik, nyilvántartják és weboldalukon listázzák a hiteles egészségügyi honlapokat, amelyek cikkeit érdemes "lapozgatni". Azok a weblapok, melyek megfelelnek az Egészségkommandó által összeállított igen komoly szempontrendszernek, megkaphatják a hitelesítést, és vele együtt a logójukat, melyet a mi weblapunkon is megtalálnak. Érdemes figyelni!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/24126/cyberchondria-az-ondiagnosztizalas

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 10. 22. 12:36 (Utolsó frissítés: 2020. 04. 27. 16:50)