Blog: Most már biztos, hogy a cukros üdítők növelik a rák kockázatát

A gyümölcslevelek, limonádék, dobozos tejturmixok túlzott fogyasztása kockázatos egészségünk megőrzése szempontjából: egy friss tanulmány szerint ezek bizonyítottan növelik a rák kockázatát, ezért érdemes óvatosan, mértékkel fogyasztani belőlük.

A cukros üdítőket, mint például a kólát, dobozos tejitalokat, limonádét és energiaitalt már korábban is többször kötötték az elhízáshoz, ami a rák egyik kiváltó oka lehet, de a mostani kutatás szerint ez nem az egyetlen magyarázat, ami miatt a cukor előidézheti a daganatos betegségeket. A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói több mint 100 ezer ember egészségi állapotát követték nyomon öt éven át.

Az eredmények azt mutatták, hogy heti kb. két doboz cukrozott ital elfogyasztása 18 százalékkal emeli a rák kockázatát, a mellrák valószínűsége pedig 22 százalékkal nő.  Az adatokat egy olyan felmérésben gyűjtötték össze, amiben 101 257 egészséges ember vett részt, és 79 százalékuk nő volt. A résztvevők 3300 termék átlagos fogyasztását mérték egy kérdőíven keresztül. Ez idő alatt körülbelül 2200 rákos megbetegedést diagnosztizáltak – pontosan 2193 embernél alakult ki daganat, 693-an mellrákosok, 291-en prosztatarákosok és 166-an bélrákosok lettek. Ha naponta még 100 millilitert ittak volna ezekből az üdítőkből, akkor ezer résztvevőnél néggyel több, vagyis 26 rákos eset lett volna a tudósok szerint, azaz összesen 2600.

Az eredmények szerint, akik a legtöbb cukros italt itták, (kb. 185 millilitert naponta), azok közül többen lettek rákosok, mint akik a legkevesebbet (legfeljebb napi 30 millilitert). A megfigyelés során azt tekintették cukros üdítőitalnak, aminek több mint 5 százaléka cukor volt, így ide sorolták a gyümölcsleveket, a dobozos, szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amibe cukrot kevernek.


Nem kell elkerülni, de mértékkel szabad fogyasztani

Régóta tudjuk, hogy az elhízás több rákfajta komoly rizikófaktora, a túlzott cukorbevitel pedig növeli az elhízás esélyét. A friss tanulmányban leírtak szerint a cukorfogyasztás miatti hízás szerepet játszhat az összefüggésben, de nem magyarázza meg. Szóba jöhet az üdítők hatására emelkedő vércukorszint, de lehet, hogy egyes vegyi anyagok okolhatók a betegségek kialakulásáért, melyek például az italok színét adják.

Nem kell teljesen elkerülni az üdítőket és gyümölcsleveket, de az egészségügyi szakértők javaslata szerint kevesebb, mint egy ilyen italt lehet fogyasztani naponta. Ha egyszer-egyszer elfogyasztunk egy cukros italt, nem lesz tőle bajunk, de ha folyamatosan napi egyet megiszunk, akkor bizonyítottan növeljük a betegségek kockázatát. Lehetséges az is, hogy a cukros italokat fogyasztóknak más egészségtelen szokásaik is vannak - például a nagyobb só-, és kalóriabevitelük, és az utóbbi fokozza a rák veszélyét.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a friss eredmények segítik a rák és a cukros üdítők kapcsolatának vizsgálatát, de további kutatás szükséges ahhoz, hogy pontos ok-okozati összefüggést állapíthassanak meg.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.theguardian.com/society/2019/jul/10/sugar-in-fruit-juice-may-raise-risk-of-cancer-study-finds

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 09. 03. 14:26 (Utolsó frissítés: 2022. 07. 21. 10:06)