Cukorbeteg étrend kialakítása

Cukorbeteg étrend kialakításaA cukorbetegség olyan összetett anyagcserezavar, ahol a szénhidrát-anyagcsere dominál. Alapvetően három típusra oszthatjuk a cukorbetegséget: 1-es típusú, 2-es típusú, valamint terhességi cukorbetegségre.

A cukorbetegek 90%-a a 2-es típusú csoportba tartozik – itt a genetikán kívül a legfontosabb kiváltó tényező az elhízás. Ebben az esetben a túlsúly kialakulásával párhuzamosan a szervezet glükózra való érzékenysége csökken, de ez az ideális testtömeg visszaállításakor normalizálódhat. Enyhébb esetekben nem igényel gyógyszeres kezelést, ilyenkor a megfelelő diéta, és a rendszeres testmozgás is rendezheti a problémát. Megjelenése idősebb felnőtt korban jellemző.
Az 1-es típusú cukorbetegséget ezzel ellentétben ifjúkori diabetesnek is hívják, gyorsan kialakuló, a betegek többsége fiatalkorú, nem elhízott. Ennél a típusnál azonban elengedhetetlen az inzulinkészítmények használata, és természetesen az ehhez alkalmazkodó diéta: mely minden esetben egyénre szabott, s meghatározott mennyiségű szénhidrátot tartalmaz.
A terhességi diabetesnél a szövetek inzulinrezisztenciája növekszik, elsősorban a méhlepény által termelt hormonok hatására. A betegek egy részénél az anyagcsere a szülést követően normalizálódik, kisebb hányaduk ezt követően is cukorbeteg marad. Az elégtelenül kezelt terhességi diabetes fokozza a fertőzések, a koraszülés, illetve a terhességi magas vérnyomás veszélyét.

Mindhárom típusnál alapvető kezelés az étrend helyes beállítása, az előírt gyógyszerekhez, és az egyén igényeihez alkalmazkodva.

Kérjen időpontot diabetológus szakorvosunkhoz a megfelelő, személyre szabott kezelés kialakításához, cukorbeteg étrend összeállításához!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:31 (Utolsó frissítés: 2018. 10. 18. 12:19)

Várja önt:
Dr. Kocsis Győző
Dr. Kocsis Győző