Blog: Tudtad? Nem csak udvariasságból kötelező a saját törölköző a szaunában!

Nincs annál kínosabb, mikor hirtelen kiderül, hogy olyan betegséged van, ami főleg nemi úton terjed. Főleg akkor, ha már jó ideje kizárólag egy emberrel élsz nemi életet. Ilyenkor jön a gondolkodás és a magyarázkodás arról, hogy is szedhetted össze. Nos, ha rendszeresen jársz wellnessbe, lehet, hogy ott sikerült elkapni a condyloma nevű szeméremtesti szemölcsöt.

Medence, gőzkabin, szauna? Ez a háromszög minden wellness központban megtalálható, és aki pihenésre vágyik, felváltva használja mindet. Ezzel azonban egyik helyről a másikra hurcoljuk az olyan kórokozókat, mint például az STD betegségnek számító, szexuális úton terjedő HPV vírus, amelynek néhány alfaja akár nemi szervi szemölcsöt is okozhat!


Először csak apróság, de aztán már nagy baj

Három hónap. Nagyjából ennyi idő telik el átlagosan a HPV fertőzés és az első nemi szervi szemölcsök megjelenése között. Először a vírus csak bevackolja magát a bőrsejtek közé, majd elkezd szaporodni és megjelennek a javarészt 1-2 milliméteres, de extrém esetekben akár centis nagyságú bőrdaganatok, melyek felszíne karfiolszerű és barnás árnyalatú. A condylomával (hólyagos függöly, condyloma accuminatum)  általában nemi úton lehet megfertőződni, ráadásul még a gumióvszer használata sem oldja meg a problémát, csak a fertőzés kockázatát csökkenti némiképp. Férfiaknál általában nem okoz egyéb problémát – leszámítva persze azt, hogy könnyen átadhatják partnerüknek -, de a nőknél akár a hüvelyt is elzárhatja egy extrém méretű daganat, ami komoly egészségügyi kockázattal jár. Sőt, akár a hüvelyen belül, illetve a végbélben is kialakulhatnak condylomák. Nem ritka, hogy a nagyméretű szemölcsök részben, vagy teljesen elhalnak, ezzel pedig nagy veszélyt okozhatnak.


Mindig legyen nálad törölköző!

Aki olvasta a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című könyvet, az tudja, hogy jó, ha mindig van nálunk törölköző. Ez különösen igaz arra az esetre, ha a wellnessben szaunázunk. Egyrészt a szauna etikett miatt, ami kimondja, hogy illetlenség pucér hátsóval ülni a nedves deszkára – ráadásul nem is túl higiénikus ugyebár – másrészt pedig saját védelmünkben fontos, hogy magunk alá terítsük, hiszen a nemi szervek körül a legvékonyabb a bőr, így fokozottan ki van téve az esetleges HPV fertőzésnek. (Ez még akkor is igaz, ha nem textilmentes, hanem fürdőruhás szaunában ejtőzünk, bár sokak szerint a nedves úszódressz vagy úszónadrág viselése önmagában is egészségtelen a nagy melegben.) Az a helyzet, hogy amíg valakiben lappang a HPV és még nem okoz tüneteket, fel sem merül az illetőben, hogy bármi baja lehet, így miután végeztünk, egy második, tiszta és száraz törölközővel szárítkozzunk meg az alapos zuhanyzás után és így pihenjük ki a wellness fáradalmait.


Mit tehetsz még a fertőzés ellen?

A legkézenfekvőbb a HPV elleni oltás beadatása, amely – a rémhírekkel ellentétben – bármilyen életkorban beadható. Ez a vakcina nagy szerepet játszik a rákos megbetegedések megelőzésében, ugyanakkor 99%-os védelmet nyújt a nem szervi szemölcsöt okozó HPV törzsek ellen. Továbbá nem ritka, hogy más törzsekkel való fertőzöttséget is elkerülhetünk vele, vagy a már meglévő fertőzöttségből való gyógyulást segíti elő. A HPV vírus megfelelően erős immunrendszer esetén idővel magától is eltűnik a szervezetből, ezért fontos, hogy erre is figyeljünk, megfelelő táplálkozással és életmóddal javítsunk ellenálló képességünkön.


Ne kezelgesd, kezeltesd!

Bár a „piócás ember” is megmondta, hogy szemölcsre jó a vérehulló fecskefű kivonata és a gyógyszertárakban is lehet kapni vény nélkül jó néhány féle szemölcsfagyasztó készítményt, az ilyen otthoni megoldások helyett inkább jobb azonnal az orvoshoz fordulni, ha condyloma gyanús bőrelváltozásokat találunk magunkon. A szakember ilyenkor elvégzi a teljesen fájdalmatlan, úgynevezett ecetsav próbát, mellyel megbizonyosodhat arról, hogy valóban szeméremtesti szemölccsel van dolga vagy valami mással. Ha diagnosztizálták a condylomát, többféle módszerrel is eltávolíthatóak az elváltozások, de a megfelelőről mindig az orvos dönt.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 08. 23. 11:11 (Utolsó frissítés: 2018. 08. 23. 17:41)