Blog: Nem csak a "korral" jár a bőrviszketés

Az idő múlásával bőrünk változásokon megy keresztül, velünk együtt öregszik. A változások (például az elvékonyodása) magukkal hozzák a kellemetlen bőrviszketést is – az eleinte a lábon, háton, majd idővel akár az egész testen is jelentkező tünettel már 40 éves korunk környékén is találkozhatunk, idős korban pedig az emberek legalább felénél megjelenik. A kiváltó ok a bőröregedés valóban természetes velejárója, a bőr kiszáradása, azonban bizonyos külső és belső behatások meggyorsíthatják a folyamatot, így komolyabb betegségekre is lehet következtetni az orvosok által xerosisnak nevezett fokozott bőrszárazságból.

Milyen külső tényezők állhatnak a bőrviszketés hátterében?

A külső tényezők olyan, a hétköznapokban is jelen levő dolgok, amikről sokszor még az átlagember is tudja, hogy viszketést válthatnak ki. Bizonyos tusfürdők, samponok, testápolók és hasonló kozmetikumok, tisztítószerek, illetve a gyapjú is gyakran okoznak bőrszárazságot és viszketést, de a meleg fürdő, esetleg a szaunázás, télen a hideg és száraz levegő is indikátora lehet a tüneteknek. Lehet a bőrviszketés valamilyen gyógyszer mellékhatása is. Ezekben az esetekben házilag is megfékezhető a probléma, ha a kiváltó tényezőt megszüntetjük – lecseréljük kozmetikumainkat, ruhadarabjainkat, esetleg egyeztetünk orvossal a felírt gyógyszerek mellékhatásairól.

Milyen más problémára utalhat a bőrviszketés?

Ha az általunk gyanított tényezők megváltoztatásával, vagy elkerülésével sem szűnik meg a viszketés, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. A viszketés kísérheti a bőr gyulladásos betegségeit, a csalánkiütést (mely általában könnyen azonosítható, de a kiváltó okot sokszor csak vizsgálatokkal lehet megtalálni). Ritkán ugyan, de élősködőkkel is számolnunk kell, mint például a rüh, atka vagy a fej- és lapostetű.

Komolyabb okokat is takarhat azonban a viszketés: utalhat például a máj, illetve a vese betegségeire, lisztérzékenységre, vashiányra, valamilyen pajzsmirigybetegségre. A terhesség egyik velejárója is lehet a jelenség, illetve pszichés okokra, stresszre is visszavezethető a bőr folyamatos viszketése. Ezek miatt, ha a viszketés házi praktikákkal nem múlik el, sőt, tartós marad, esetleg egyéb tünetek lépnek fel, vagy átterjed a tünet a családtagokra, a közeli környezetünkben lévő más személyekre is, már mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk.

Kezelése

A bőrgyógyászok elvégzik a szükséges vizsgálatokat, illetve a kiváltó ok ismeretében egyéb orvosokhoz is megtörténhet a továbbirányítás (ilyen esetben az alapbetegség kezelése fogja magával hozni a bőrirritáció megszűnését). Gyógyszerek és krémek mellett megoldásként szóba jöhet az életmód, illetve a környezet megváltoztatása is – ha például a bőrünk hajlamos a kiszáradásra, a fürdést érdemes kiváltani zuhanyzással.

Amennyiben Ön is szendev a bőrviszketéstől, foglaljon időpontot bőrgyógyász szakorvosaink valamelyikéhez!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:54 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:09)

Várja önt:
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László