Blog: Nem csak a "korral" jár a bőrviszketés

Az idő múlásával bőrünk változásokon megy keresztül, velünk együtt öregszik. A változások (például az elvékonyodása) magukkal hozzák a kellemetlen bőrviszketést is – az eleinte a lábon, háton, majd idővel akár az egész testen is jelentkező tünettel már 40 éves korunk környékén is találkozhatunk, idős korban pedig az emberek legalább felénél megjelenik. A kiváltó ok a bőröregedés valóban természetes velejárója, a bőr kiszáradása, azonban bizonyos külső és belső behatások meggyorsíthatják a folyamatot, így komolyabb betegségekre is lehet következtetni az orvosok által xerosisnak nevezett fokozott bőrszárazságból.

Milyen külső tényezők állhatnak a bőrviszketés hátterében?

A külső tényezők olyan, a hétköznapokban is jelen levő dolgok, amikről sokszor még az átlagember is tudja, hogy viszketést válthatnak ki. Bizonyos tusfürdők, samponok, testápolók és hasonló kozmetikumok, tisztítószerek, illetve a gyapjú is gyakran okoznak bőrszárazságot és viszketést, de a meleg fürdő, esetleg a szaunázás, télen a hideg és száraz levegő is indikátora lehet a tüneteknek. Lehet a bőrviszketés valamilyen gyógyszer mellékhatása is. Ezekben az esetekben házilag is megfékezhető a probléma, ha a kiváltó tényezőt megszüntetjük – lecseréljük kozmetikumainkat, ruhadarabjainkat, esetleg egyeztetünk orvossal a felírt gyógyszerek mellékhatásairól.

Milyen más problémára utalhat a bőrviszketés?

Ha az általunk gyanított tényezők megváltoztatásával, vagy elkerülésével sem szűnik meg a viszketés, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. A viszketés kísérheti a bőr gyulladásos betegségeit, a csalánkiütést (mely általában könnyen azonosítható, de a kiváltó okot sokszor csak vizsgálatokkal lehet megtalálni). Ritkán ugyan, de élősködőkkel is számolnunk kell, mint például a rüh, atka vagy a fej- és lapostetű.

Komolyabb okokat is takarhat azonban a viszketés: utalhat például a máj, illetve a vese betegségeire, lisztérzékenységre, vashiányra, valamilyen pajzsmirigybetegségre. A terhesség egyik velejárója is lehet a jelenség, illetve pszichés okokra, stresszre is visszavezethető a bőr folyamatos viszketése. Ezek miatt, ha a viszketés házi praktikákkal nem múlik el, sőt, tartós marad, esetleg egyéb tünetek lépnek fel, vagy átterjed a tünet a családtagokra, a közeli környezetünkben lévő más személyekre is, már mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk.

Kezelése

A bőrgyógyászok elvégzik a szükséges vizsgálatokat, illetve a kiváltó ok ismeretében egyéb orvosokhoz is megtörténhet a továbbirányítás (ilyen esetben az alapbetegség kezelése fogja magával hozni a bőrirritáció megszűnését). Gyógyszerek és krémek mellett megoldásként szóba jöhet az életmód, illetve a környezet megváltoztatása is – ha például a bőrünk hajlamos a kiszáradásra, a fürdést érdemes kiváltani zuhanyzással.

Amennyiben Ön is szendev a bőrviszketéstől, foglaljon időpontot bőrgyógyász szakorvosaink valamelyikéhez!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:54 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:09)

Várja önt:
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László