Blog: Bőrödre mehet!

Sokaknak, ha azt hallják, HPV, a méhnyakrák jut eszükbe. Pedig a Humán Papillomavírus sok más bőrbetegséget is okozhat! Például szemölcsöket! Lehetsz fiatal vagy idős, ez a fertőzés nem válogat.
Vírusos szemölcs, kondilóma, közönséges szemölcs, futószemölcs. Mindegyikért ugyanaz a felelős, a HPV fertőzés. A Humán Papilloma vírusnak legalább 120 típusa van - a magas rizikójú változatai felelősek a méhnyak rák kialakulásáért, az alacsonyabb rizikójú típusai különböző bőrproblémákat okoznak, mint például a közönséges, vagy vírusos szemölcs vagy éppen a nemi szervi szemölcs vagy kondilóma. Ezek az elváltozások általában jóindulatú bőrdaganatok, mégis jobb mihamarabb megszabadulni tőlük. Ha másért nem, hát mert nagyon rondák.


Tudtad? A tyúkszem is lehet szemölcs!

A közönséges, avagy a vírusos szemölcs (latin nevén verruca vulgaris) főleg a kézháton és az ujjakon jelenik meg. A jóindulatú laphám-daganat a bőr sejtjeiből indul ki, és karfiolszerű kinövéssé alakul, mérete általában 2-5 milliméter átmérőjű, legtöbbször fájdalommentes. Szintén a közönséges szemölcsök családjába tartozik az úgynevezett lógó szemölcs (verruca filiformis), amely többnyire a nyakon, az arcon, illetve a hajlatokban jelenik meg, ott, ahol a legvékonyabb a bőrünk. Általában 1-2 mm nagyságú, vékony, halványbarna kinövés, mely könnyen továbbterjedhet a bőrön. Az apró, lapos halványbarna futószemölcsöt, mely főleg a fiatal nők és a gyermekek arcán jelenik meg, szintén a HPV okozza.
Van azonban a közönséges szemölcsnek egy fajtája, ami viszont nagyon sok kellemetlenséget okoz, ez első ránézésre pont olyan, mint a tyúkszem! Bizony, jól olvasod, az a tyúkszem is lehet szemölcs, amivel nagyanyáink a pedikűröshöz jártak, csak éppen a talp bőrén, befelé nő és a nyomás miatt igen nagy fájdalmat okozhat. Ma mezítláb sportolóknak, harcművészeknek, úszóknak okoz gyakorta kínszenvedést.

Sőt, mondunk valami még rémesebbet! Szemölcs akár a köröm alatt is kialakulhat, de gyakoribb, hogy a körömágy szélén jelenik meg. Mindkét változat a köröm deformitását eredményezi, kezelése a köröm eltávolítása, roncsolása nélkül szinte lehetetlen.


Szexuális úton terjedő betegség is lehet

A kondilóma, a nemiszervi szemölcs – bár szintén bőrkinövés – mégsem sorolható a jóindulatú bőrtünetek közé. Mivel a nemi szerveken jelenik meg az általában 1-2 mm-es, de súlyos esetben akár centiméternyi nagyságú, karfiolszerű daganat, nagyon fertőző, a STD, avagy a szexuális úton terjedő betegségek csoportjába tartozik. A fertőződés után a vírus több hónapon át lappang a szövetekben. Extrém esetekben hatalmasra nőhet a bőrdaganat, akár a hüvelyt is elzárhatja. Gyakori eset, hogy részben elhal, netán elhal, ami még komolyabb tüneteket eredményezhet.


Ne kezelgesd csak úgy otthon!

Mivel a HPV vírus nagyon nehezen írtható ki a szervezetből, fontos az immunrendszer erősítése. Ezen kívül többféle módszerrel szabadulhatsz meg a szemölcsöktől. Manapság az orvosok fagyasztással, kimetszéssel vagy épp lézerrel távolítják el. Léteznek különféle ecsetelők is, de ezek hatásfoka nem mindig megfelelő. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható, otthoni szemölcsfagyasztókat viszont mindenképpen csak az után kezdjük használni, hogy konzultáltunk az orvossal, mert időnként egy ilyen partizánakció nagyobb bajt okoz, mint amit meg akartunk volna oldani! Ugyanez a helyzet a népi gyógyászatban évszázadok óta ismert és elismert vérehulló fecskefű oldatával is. A füvesemberek szerint, ha pár nap alatt nem hoz változást az azzal való kezelgetés, akkor irány az orvos, mert valószínűleg nem vírusos szemölcsöt kenegetsz vele!

Ha érdekesnek találta a cikket, kérjük, ossza meg, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 03. 14. 13:55 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:09)

Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.