Aktinikus keratosis

Az aktinikus keratózis egy bőrrák megelőző állapot.

Az UV sugárzásnak leginkább kitett területeken (arcon, homlokon, füleken, fejtetőn) fordul elő jellemzően. Érdes felszínű, nem múló, bőrszínű növedék, mely nem daganat, de laphámrák alakulhat ki belőle, ezért az aktinikus keratózist kezelni kell.

Az aktinikus keratózis egy érdes felszínű, enyhén hámló elváltozás a bőrön, mely az évek alatt összegyűlt UV fénykárosodás hatására következményeként alakul ki.
Leggyakoribb a napsugárzásnak kitett területeken: az arcon, ajkakon, füleken, kézháton, homlokon, fejtetőn és nyakon. Lassan növekszik, évek alatt alakul ki. Már fiatal felnőttkorban felléphet, néha előfordul, hogy átmenetileg eltűnik, de ismételt UV fény hatására újra növekedésnek indul. 

Ha egyszerűen eltávolítják (pl. éles szélű, ún. Volkmann kanállal lekaparják, folyékony nitrogénnel lefagyasztják, vagy leégetik), gyakran visszatér, és mivel nehéz elkülöníteni egy daganatos elváltozástól, illetve bőrrákelőző állapot, ezért érdemes bőrgyógyásznak megmutatni. 
Az aktinikus keratózis megelőzhető magas faktorszámú UV fényvédő készítmények alkalmazásával (link az Anthelios oldalunkra), a napfény kerülésével 10-15 óra között, védő ruházat (kalap, sapka,kendő stb.) alkalmazásával.

Az aktinikus keratózis eleinte a hámot, a bőr legfelső rétegét érinti. Normális esetben a hámsejtek szabályos ütemben termelődnek a felhám alapi sejtrétegében.
Az újonnan képződött sejtek a régebbi sejteket a bőrfelszín felé tolják, ahol azok elszarusodnak majd lehámlanak. Amikor a felhám sejtjei UV fény hatására károsodnak, akkor a bőr szöveti szerkezete megváltozik, színe és állaga is más lesz. 

A káros hatások évek alatt folyamatosan összegződnek, ezért minél több időt tölt az ember a napon ill. szoláriumban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy bőrdaganat alakuljon ki. 

Korai stádiumban kezelve az aktinikus keratózis eltüntethető, mielőtt daganatos elváltozássá alakulna át. Kezelés nélkül spinocelluláris karcinóma avagy laphámrák alakulhat ki belőle, mely a bőrdaganatok egyik legsúlyosabb fajtája. Korán felismerve és megfelelően ellátva nem életet fenyegető elváltozás, néhány esetben azonban áttétek alakulhatnak ki.

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 07. 05. 17:14 (Utolsó frissítés: 2021. 07. 05. 17:15)

Kapcsolódó tartalmak
Mennyire fontos a bőrrákszűrés?
Mennyire fontos a bőrrákszűrés?
Nem-melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése
Nem-melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése
Bőrrákszűrés és kezelés
Bőrrákszűrés és kezelés
Várja önt:
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta