Bőrgomba, körömgomba

Bőrgomba, körömgomba

A gombás fertőzés az egyik leggyakrabban előforduló fertőző bőrbetegség. A kellemetlen tünetek és a továbbterjedés elkerülése érdekében érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.


Mik a bőrgomba tünetei?

Legfőképpen a test hajlataiban alakulnak ki (lágyék, hónalj, mellek alatt, ujjak között). Vöröses színű, hámló, viszkető foltokként jelennek meg a bőrön.


Mik a körömgomba tünetei?

A köröm színe sárgás-barnává válik, felülete töredezett lesz. Néha körömágygyulladással is párosulhat.
 

Hogyan csökkenthető a gombásodás esélye?

Külső és belső hajlamosítő tényezők egyaránt közrejátszanak a fertőzés kialakulásában. Amennyire lehetősége engedi, igyekezzen minél többet elkerülni, vagy csökkenteni a kockázatukat odafigyeléssel.
  • Külső hajlamosító tényezők: szűk ruházat, műanyag cipők, nedvesség
  • Belső hajlamosító tényezők: elhízás, antibiotikumok, fogamzásgátlók tartós szedése, cukorbetegség, izzadás, terhesség, mellékvesekéreg-betegségek, érszűkület, trombózis utáni állapot, nyiroködéma.

 

Hogyan kezelhető a bőrgomba?

A kezdődő bőrgombát általában helyi szerekkel (krémek, ecsetelők, alkoholos oldatok) gyógyítjuk. Bár a fertőzés súlyossága ezen módosíthat, a gomba általában már 8-10 nap alatt kiölhető a szervezetből.
Hogyan kezelhető a körömgomba?
A körömgomba legeredményesebben gyógyszerekkel kezelhető. A terápia a bőrgombától hosszabb ideig tart, mivel akár egy évbe is telhet, mire a fertőzött körömrész lecserélődik.


Kezelés nélkül

A fertőzést a szervezet nem tudja egyedül legyőzni, kezelés nélkül a gomba továbbterjedhet a test egyéb hajlataira, valamint ekcéma kialakulásához is vezethet. Bakteriális fertőzéssel egyidejű kialakulása orbánc, érgyulladás, bőrgennyesedés is megjelenhet. Amennyiben hasonló tüneteket észlel, érdemes a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni.

Időpont egyeztetésért hívjon minket telefonon, vagy jelentkezzen be online és kollégáink visszahívják!

Várja önt:
Dr. Boér Nóra
Dr. Boér Nóra
Dr. Palikó Barna
Dr. Palikó Barna
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László