Köröm és bőrgomba

Köröm és bőrgomba fertőzés

A bőr és körömgombás fertőzés az egyik leggyakrabban előforduló fertőző bőrbetegség. A kellemetlen tünetek és a továbbterjedés elkerülése érdekében érdemes minél előbb orvoshoz fordulni és elkezdeni a bőrgomba kezelését.


Mik a gombásodás tünetei?

Legfőképpen a test hajlataiban alakulnak ki (lágyék, hónalj, mellek alatt, ujjak között). Vöröses színű, hámló, viszkető foltokként jelennek meg a bőrön.


Mik a köröm és bőrgomba tünetei?

A köröm színe sárgás-barnává válik, felülete töredezett lesz. Néha körömágy gyulladással is párosulhat.
 

Hogyan csökkenthető bőr és körömgombásodás esélye?

Külső és belső hajlamosítő tényezők egyaránt közrejátszanak a fertőzés kialakulásában. Amennyire lehetősége engedi, igyekezzen minél többet elkerülni, vagy csökkenteni a kockázatukat odafigyeléssel.
  • Külső hajlamosító tényezők: szűk ruházat, műanyag cipők, nedvesség
  • Belső hajlamosító tényezők: elhízás, antibiotikumok, fogamzásgátlók tartós szedése, cukorbetegség, izzadás, terhesség, mellékvesekéreg-betegségek, érszűkület, trombózis utáni állapot, nyiroködéma.

 

Hogyan történik a kezelése?

A kezdődő bőrgombát általában helyi szerekkel (krémek, ecsetelők, alkoholos oldatok) gyógyítjuk. Bár a fertőzés súlyossága ezen módosíthat, a gomba általában már 8-10 nap alatt kiölhető a szervezetből.
Hogyan kezelhető a körömgomba?
A körömgomba legeredményesebben gyógyszerekkel kezelhető. A terápia a bőrgombától hosszabb ideig tart, mivel akár egy évbe is telhet, mire a fertőzött körömrész lecserélődik.


Gombásodás tünetei kezelés hiányában

A fertőzést a szervezet nem tudja egyedül legyőzni, a bőrgomba kezelés nélkül továbbterjedhet a test egyéb hajlataira, valamint ekcéma kialakulásához is vezethet. Bakteriális fertőzéssel egyidejű kialakulása orbánc, érgyulladás, bőrgennyesedés is megjelenhet. Amennyiben hasonló tüneteket észlel, érdemes a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni.

Időpont egyeztetésért hívjon minket telefonon, vagy jelentkezzen be online és kollégáink visszahívják!

Várja önt:
Dr. Boér Nóra
Dr. Boér Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Együd Katalin
Dr. Együd Katalin