Blog: Bogarak és csúszómászók a bőr alatt – a szörnyű betegség és a valóság

Az Ekbom-szindrómát bőrférgesség-tébolynak is nevezik, ami már önmagában nagyon beszédes: az érintettek ugyanis azt képzelik, hogy apró bogarak, férgek mászkálnak a bőrükön, illetve a bőrük alatt, az érzéstől pedig nem tudnak szabadulni. De mi ez a betegség, mit lehet tudni róla?

Az Ekbom-szindróma tünetei elég egyértelműek, mivel a betegek mindenáron igyekeznek megszüntetni a problémát, például vakaróznak, dörzsölgetik a bőrüket, vagy próbálják a bőrük alól kiszedni, kikaparni a képzelt rovarokat.

A betegséggel leggyakrabban a bőrgyógyászok találkoznak, mert az érintettek a probléma jellege miatt őket keresik fel, azt gondolják, hogy valamilyen bőrbetegség állhat a háttérben. A szakorvos kivizsgálja, hogy lehet-e a panaszok hátterében tényleges probléma, valódi bőrférgesség, élősködő vagy egyéb betegség. Ha ez megtörtént, felmerül az Ekbom-szindróma gyanúja, ekkor pszichiáterhez küldi a beteget, a diagnózist a tünetek alapján ő állíthatja fel.

Idáig eljutni nem mindig egyszerű, az érintetteknek ugyanis semmilyen pszichotikus tünetük nincs azt leszámítva, hogy nem létező rovarokat, bogarakat akarnak kiszedni a bőrük alól.


Hallucináció, képzelgés, de más is állhat a háttérben

Ha elsődleges Ekbom-szindrómáról van szó, a panaszokat teljes egészében hallucinációk okozzák, de az érzéseknek semmi alapja nincs. Ezekben az esetekben nem áll a háttérben korábbi kellemetlen élmény, például nem estek gyerekkorukban hatalmas hangyabolyba, vagy nem mászott rájuk soha egyszerre több csúszómászó. A másodlagosan kialakuló Ekbom-szindróma hátterében már meghúzódik valamilyen testi érzékelési zavar, ami lehet idegbántalom vagy polineuropátia – ekkor a végtagok zsibbadhatnak is a „férgek miatt.”
Az elsődleges Ekbom-szindróma kezeléséhez egyrészt gyógyszerekre és pszichoterápiára van szükség, a másodlagos esetén, ha pszichés zavar egyáltalán nem áll mögötte, az alapbetegség kezelésével megszűnik ez a probléma is.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 04. 09. 15:20 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 09. 17:27)