Bőrbetegségek terhesség alatt

A terhesség alatti élettani változások, és bőrbetegségek

A terhesség alatt számos élettani változás zajlik a szervezetben, melyek hatásait többé-kevésbé minden kismama észreveszi. A terhesség alatti bőrbetegségek szempontjából talán legfontosabb a bőr fokozott hajlama a pigmentációra. A termelődő hormonok (ösztrogén, progeszteron, melanocita stimuláló hormon) hatására sötétebbé válik az emlőbimbó, a kisajkak, illetve jellegzetes hosszanti csík jelenik meg a köldök és szeméremdomb között. A dörzsölésnek kitett helyeken, a hónaljban, combokon szintén barnás foltok alakulhatnak ki, főleg sötétebb, kreol bőrű hölgyeken. A szeplők sötétednek, számuk nő és terhességi pigmentfolt, melasma is kialakulhat UV fény hatására. Az anyajegyek is szaporodnak, növekednek, sötétednek. Erről többet olvashat a Nem festékes bőrelváltozások szűrése, kezelése című cikkben a Bőrsebészet fül alatt.

A tenyerek kivörösödése előfordul, illetve az ereket érő hormonális hatásra ún. pók-anyajegyek jelennek meg. A visszerek is okozhatnak problémát, a láb dagadását, fájdalmat. Ezen bőrjelenségek a szülés után általában maguktól eltűnnek, érdemes azonban odafigyelni rájuk és szakorvoshoz fordulni például a változó anyajegyekkel.


A terhességgel összefüggő speciális bőrbetegségek

Ezek a betegségek gyakrabban alakulnak ki terhesség alatt, vagy csak akkor figyelhetők meg, ezen kívül több közös nincs bennük.

Terhességi atopiás kiütés

Messze a leggyakoribb eltérés. Ekcémás jellegű betegségről van szó, a bőr hevesen viszket, kipirosodik, hámlik. Előfordul, hogy a korábban meglévő ekcéma romlik, de kialakulhat újonnan is. A várandósság első trimeszterében jelenik meg, alig 25% kezdődik a harmadik trimeszterben. Elsősorban a végtagokon viszkető, kisebb-nagyobb csomók is megjelenhetnek (prurigo), illetve viszkető szőrtüszőgyulladások. Ártalmatlan állapot, csak kellemetlen a viszketés miatt, a magzat nem érintett.

A kezelés alapja a megfelelő bőr hidratáció, elsősorban karbamid, más néven urea tartalmú kenőcsökkel. A viszketés antihisztaminnal csillapítható, azonban ezen szerek egy része nem alkalmazható terhességben. Hatékony és biztonságos kezelés a lokális szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő krém. Súlyosabb esetben UVB fénykezelés is javasolt.


Pemphigoid gestationis=herpes gestationis

Megtévesztő neve ellenére semmi köze a herpesz vírushoz. Ritka, speciális bőrbetegség, a terhesség alatt képződő ellenanyagok okozzák. Általában a harmadik trimeszterben kezdődik, hevesen viszket. A hason kezdődik, de az egész testre terjedhet, kiemelkedő foltok, csalánkiütés szerű tünetek alakulnak ki, melyekben később herpeszre emlékeztető apró, vagy nagyobb hólyagok jelennek meg. A szülésig folyamatosan rosszabbodhat, de utána kb. fél év alatt megszűnik. Az újszülött bőrén is lehetnek kiütések, de néhány hét után eltűnik. Diagnosztizálásához speciális bőr szövettani vizsgálatot végzünk, mindenképpen bőrgyógyász szakorvosi vizsgálat és kezelés szükséges.

Bár a betegség magától megszűnik, a következő terhességnél megjelenik újra, általában súlyosabb formában.


Terhességi bőrviszketés, epepangás (Intrahepatikus cholestasis, pruritus gravidarum)

Ritka megbetegedés. A második trimeszter végén, harmadik elején alakul ki hirtelen. Látható eltérések a bőrön kezdetben nincsenek, később a vakarás miatt sebek, kisebesedő csomók jelennek meg. A tenyerek és talpak viszketése jellemző tünet, főleg esténként.

Oka a terhesség alatt a vérben bizonyos epesavak szintjének emelkedése, mely súlyos viszketést okoz. Ha az epesavak szintje túl magas a vérben átjuthat a méhlepényen, károsítva a magzati keringést. Diagnosztizálni laboratóriumi lelet alapján, vérvétellel lehet.

Terhesség alatt kialakuló különböző kiütések (Csalánkiütés szerű, viszkető kiütés, PUPP)

Az első terhesség alatt figyelhető meg általában, a harmadik trimeszterben szinte a szülés előtt, az oka ismeretlen. A hason, sokszor éppen a terhességi csíkokban kezdődik, majd test szerte terjedhet. Vörös, csalánkiütésre emlékeztető viszkető csomók alakulnak ki. Kellemetlen de ártalmatlan betegség, sem a mamára, sem a babára nem veszélyes. A kínzó viszketést kezelni kell, de a magától gyógyul kb. 4 héttel a szülés után.


Miben különbözik a bőrbetegségek kezelése terhesség esetén?

Természetesen a várandós kismamák kezelésében mindig szem előtt tartjuk a lehetséges mellékhatásokat, csak a legszükségesebb esetben alkalmazunk gyógyszereket.

A leggyakoribb probléma, ami jelentősen megkeseríti az anya életét a viszketés, melynek kezelése elengedhetetlen. Kezdetben helyi kezeléssel, krémekkel, kenőcsökkel próbálkozunk. A bőrt védeni kell a kiszáradástól, urea tartalmú hidratálók használata javasolt. Amennyiben szükséges szteroid tartalmú kenőcsöket javasolunk, természetesen a kismamával megbeszélve a lehetséges mellékhatásokat. Súlyos esetben kénytelenek vagyunk gyógyszereket adni, ezek főleg szteroid tartalmú szerek illetve antihisztaminok közül azok, melyek biztonságosan alkalmazhatók terhességben is.


Bőrbetegségek, melyeket terhesség befolyásol

Pikkelysömör

A terhesség alatt általában javul, a szülés után romlik. Kiterjedt tünetek esetén előtérbe kerül a fénykezelés.

Autoimmun betegségek

Szoros immunológiai ellenőrzés szükséges, bizonyos típusok a magzatra is veszélyesek lehetnek.

Arcon előforduló gyulladások

Az acne romlik, kezelésében figyelembe kell venni, hogy a retinoid származékok nem alkalmazhatók kismamáknál. Az arcon ún. száj köri bőrgyulladás (perioralis dermatitis) és rosacea is kialakulhat, sokszor komoly kozmetikai problémát okozva.

Gyulladt csomók (erythema nodosum)

Fájdalmas, gyulladt csomók főként a lábszárakon. Nem ritka betegség, nem csak terhességben, hanem fiatal nőkön anélkül is kialakulhat. Ha a fájdalom nem súlyos, külön kezelést nem igényel, esetleg helyileg gyulladáscsökkentőket adunk.

Festéksejtes daganatok

Az anyajegyek növekednek, különösen ha a hason, emlőn helyezkednek el. A nőkön előforduló melanomák 5%-a alakul ki terhesség alatt, ez a tény önmagában indokolja a szorosabb megfigyelést.


Fertőzések a terhesség alatt

A vírus fertőzések különösen veszélyesek lehetnek terhességben, abortuszhoz, fejlődési rendellenességhez vezethetnek.

Herpes simplex

Ha az első fertőzés terhesség alatt alakul ki általában súlyosabb, mint nem várandósoknál. Ha a nemi szerven tünetek jelentkeznek a szülés előtt császármetszést kell végezni.

Bárányhimlő (Varicella)

A bárányhimlőnek súlyos következményei lehetnek, mind az anyára, mind a magzatra nézve. Szövődményként az anyánál tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás alakulhat ki. Az első 20 hétben a magzat elhalását is okozhatja, szerencsére ritkán, a fertőzések 1-2%-ában. Az újszülöttre nézve a fertőzés akkor a legveszélyesebb ha a születés előtt 5 naptól 2 napos korig történik. Minden esetben vírus elleni gyógyszeres kezelés szükséges.

Human papilloma vírus (HPV)

A vírusos szemölcsök terhesség alatt gyorsabban nőnek, vérzékennyé válhatnak. A HPV 6-os és 11-es típusaival fertőzött anyánál ha a gyermek fertőződik a szülés közben a gégében apró növedékek, papillomák alakulhatnak ki. A condylomák kezelésében elsősorban fizikai módszerek, lézeres eltávolítás, fagyasztás kerülnek előtérbe.

Parvovírus B19

A parvovírus fertőzés a bőrön hálózatos bőrkiütést (erythema infectiosum) okoz, illetve lázat, izom fájdalmakat. A korai fertőzés a magzat elhalásához vezethet.

Szifilisz

A vérbaj kórokozója károsítja a magzatot, elhalást is okozhat. Előfordul, hogy az újszülött a syhilis klinikai tüneteivel jön világra. Szerencsére nagyon ritka, a szűrővizsgálat terhesség alatt kötelező, és amennyiben diagnosztizálják teljesen kezelhető antibiotikummal.


Terhességgel összefüggő kozmetológiai eltérések

Melasma (terhességi pigmentfolt, májfolt)

Más néven chloasma, azaz terhességi pigmentfolt. Kialakulása nem csak a terhesség alatt figyelhető meg, bármilyen hormonális változás, pl fogamzásgátló szedése vagy abbahagyása is kiválthatja. Nagyon gyakori probléma tehát, akár a fogamzáságtlót szedő nők 20%-át is érinti. A hormonális eltérés mellett UV fény is kell a kialakulásához.

A melasma általában a szülés után elhalványodik, de nyoma maradhat. A homlokon, az orcán, a felső ajak felett látjuk. Színe a sárgásbarnától az egész sötét feketéig terjedhet. Napfény hatására a meglévő foltok sötétednek.

Hogyan kezeljük?

A melasma kezelésének három alapszabálya van. A fényvédelem, az óvatos halványítás, és a türelem. Az arcra 50+ SPF fényvédőt javasolunk. A hatékony depigmentáló, halványító szerek hidrokinont, azalainsavat, vagy egyéb kémiai anyagot tartalmaznak, használatukhoz bőrgyógyászati ellenőrzés ajánlott.

Jó hatásúak a pigmentfoltok kezelésében a peelingek, különösen az eljárásban jártas szakember érhet el látványos eredményt hámlasztással.

Lézeres kezelés is szóba jöhet, előtte konzultáció során tájékozódjunk a lehetséges mellékhatásokról és a várható eredményről.

Póknaevus (ér anyajegy)

Nagyon gyakori eltérések, terhesség alatt, de attól függetlenül is megjelenhetnek ezek az apró, vöröses színű tágult ereket tartalmazó növedékek. Amennyiben esztétikailag zavaróak eltávolításuk lézerrel legtöbbször könnyen megoldható.

Stria (terhességi csíkok)

A várandósok 90%-ánál kialakul valamilyen mértékben. Oka részben a has körfogatának növekedése, a testsúly gyarapodása, részben a hormonális változások okozta kötőszövet átalakulás. Leggyakrabban a hason, emlőkön, ritkábban a combokon jelenik meg.

A striák megjelenésükkor általában sötétebbek, vöröses-lilás színűek, később kifehérednek. Az idő múlásával egyre kevésbé látszanak, de teljes eltüntetésük szinte lehetetlen. Különböző helyi kezelésekkel, illetve hámlasztó módszerekkel lehet javulást elérni.

Mivel nehezen kezelhető elváltozásról van szó, a hangsúly a megelőzésen van, számos jó minőségű bőrgyógyászati, kozmetikai készítmény közül választhatunk, érdemes bőrgyógyászati tanácsot is kérni a későbbi problémák elkerülésére.

Egyeztessen időpontot telefonon, vagy online felületünkön és visszahívjuk!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:19 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 25. 17:04)

Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta