Blog: 4 bélbetegség, ami összefügg a rosaceával

Nem csupán egy bőrbetegség a rosacea, az emésztőrendszer is megbetegedhet miatta. 
 
Nagyon sokáig csupán egy sok problémát okozó bőrbetegségnek tartották az orvosok a rosaceát, de ahogy jobban megismerték a kór természetét, rájöttek, hogy sokkal több egészségügyi elváltozással hozható összefüggésbe, mint azt korábban gondolták. Nemcsak a felhámot érintik negatív hatásai, de az emésztőrendszer működése is felborulhat miatta. Négy olyan emésztőszervi betegség kialakulásában is ludas lehet, amelyek fájdalmat, sőt, akár halált is okozhatnak!


1. Heliobacter pylori – rákot is okozhat

 Ez a gyomorban élő baktérium sok kárt okozhat, felelőssé tehető a gyomor- és nyombél fekély, a krónikus gyomorgyulladás, a gyomorrák és a MALT-lympoma kialakulásáért. Ugyan a szakértők még nem értenek egyet abban, hogy a Heliobacter pylori fertőzés gyakoribb-e a rosaceás betegek körében, de azt mindegyikük javasolja, hogy ha a baktérium jelenléte igazolt, érdemes elkezdeni az azonnali gyógyszeres kezelést, mert ez a bőrképet is javíthatja.


2. Gyulladásos bélbetegségek – fájdalom, gyulladás és fekélyek

A szájtól kezdve egészen a végbélig terjedhetnek a bél gyulladásos megbetegedései. A Crohn-betegség ugyan főként a vékonybelet támadja meg, de az egész emésztőrendszerben okozhat gyulladásos folyamatokat és fekélyeket, amelyek miatt akár műteni is kell a beteget, a colitis ulcerosa azonban jellemzően a vastagbélben okoz elváltozásokat. Ezen betegségek esetében gyakrabban jelenik meg a rosacea, különösképp akkor, ha épp aktív fázisban vannak.


3. Cölikália – kétszer gyakoribb

A glutén kiváltotta lisztérzékenység egy olyan autoimmun betegség, mely károsítja a vékonybél boholy rétegét. Bár azt már korábban is kimutatták, hogy néhány autoimmun betegség gyakoribb a rosaceás betegeknél, a cölikália esetében ez kétszeres gyakoriságot jelent a rosaceában nem szenvedőkhöz képest.


4. Kontaminált vékonybél szindróma – átjáróház baktériumoknak

Amikor a vékonybél a vastagbélből származó baktériumokkal szennyeződik, és ezek elszaporodnak a rossz helyen, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma, rövid nevén a SIBO. A bélflóra felborulása célzott gyógyszeres kezeléssel, illetve pro- és prebiotikumok alkalmazásával kezelhető, amelyek nemcsak az emésztési zavarokat, de a rosaceás bőrtüneteket is enyhítik.

Ahhoz, hogy a rosacea ne lobbanjon be és meglévő tünetei enyhüljenek, nemcsak a megfelelő gyógyszereket kell alkalmazni, de szigorúan be kell tartani a speciális diétát is. Az irritáció elkerülése végett kerülni kell a rosacea kiváltó táplálkozási faktorait, úgymint a túl forró, túl fűszeres, vagy épp hisztamint tartalmazó (csokoládé, citrusfélék, paradicsom, sajt, joghurt, élesztős ételek, vanília) élelmiszerek, illetve a forró italok és az alkohol fogyasztását.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 03. 05. 14:23 (Utolsó frissítés: 2019. 03. 05. 14:42)