Blog: Prosztatával kapcsolatos betegségek és tünetei

A leggyakrabban észlelt prosztata betegség a dülmirigy idült (krónikus) gyulladása. Hátterében leggyakrabban bakteriális fertőzés áll. A baktériumok prosztatába jutása számos módon történhet: okozhatja többek között felfázás, a szervezetben lévő egyéb bakteriális gócok, de szexuális úton is történhet is történhet fertőződés. Más betegségekért felelős kórokozó csoport is kiválthatja a fertőzést (az úgynevezett obligát intracelluláris baktériumok, mint pl.: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis és genitalium, valamint az Ureaplasma urealyticum), és létezik nem bakteriális eredetű krónikus prosztatagyulladás is.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kétszakaszú a lefolyása: a patológiai szakban tünetek még nem jelentkeznek, csak szöveti eltérések, a klinikai szak viszont már tünetekkel jár. A prosztata megnagyobbodás a férfi urológiai betegségek között igen gyakori, irodalmi adatok szerint az 50-85 év közötti férfi populációban 50-90% gyakorisággal fordul elő. Ez a folyamat egyértelműen életkorfüggő, a prosztata húgycső melletti mirigyállományából indul ki. A tünetek azért jelentkeznek, mert a megnagyobbodott prosztata akadályozza a húgyhólyag ürülését.

Nem hagyja, hogy a panaszok tovább rontsák közérzetét, életminőségét! A prosztata megnagyobbodása, gyulladása célzott, megfelelő kezelésekkel gyógyítható, a tünetek elmulaszthatók! Forduljon bizalommal a Belvárosi Orvosi Centrum szakembereihez!

Az 50 év feletti férfiaknál jelenik meg először a prosztata rosszindulatú elváltozása, a prosztatarák. Az életkorral előfordulása egyre gyakoribb. A rákos folyamat előrehaladtával nyirokcsomó-, majd csont- és egyéb távoli (tüdő-, máj) áttétek jelentkezhetnek. A vérből mérhető PSA (prosztata specifikus antigén) szintjéből következethetünk prosztatarákra, emellett döntő fontosságú a prosztata tapintási lelete. Az időben felfedezett elváltozás radikálisan kezelhető, gyógyítható! Ezért nagyon fontos, hogy minden 50 év feletti férfi rendszeresen vegyen részt urológiai szűrővizsgálaton.

A panaszok a fent említett minden prosztatabetegségre jellemzőek. A nehézvizelés, főleg a hajnali, reggeli órákban nehezebben induló vizelés, vékony vizeletsugár, csökkent vizeletintenzitás, sürgető vizelési inger, gyakori vizelés, éjszakai vizelések, vizeletrekedés, esetleg vérvizelés több kórképekben is fellelhető. Ezeket összefoglalóan alsó húgyúti tünet-együttes néven szoktuk említeni.

A prosztatanagyobbodás okozta alsó húgyúti tünet-együttes alapvetően három okra vezethető vissza:

  • amegnagyobbodott prosztata által a hátsó húgycsőre kifejtett összenyomatás (statikus összetevő)
  • aprosztatában és a hólyagnyakon kimutatott fokozott alfa adrenerg aktivitás (dinamikus összetevő) és
  • ahólyagizomzat eltérései (csökkent összehúzódó képesség, fokozott ingerlékenység).

A tünetek jellemzésére, a kezelés eredményességének lemérésére jelenleg az egyik legjobb módszer a tüneti pontszámok kérdőíven alapuló meghatározása (International Prostate Symptom Score, IPSS). A laborparaméterek között a vesefunkciós értékek és a vizeletvizsgálat kiemelt fontosságúak, szükséges a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjének ellenőrzése.

Foglajon időpontot vizsgálatra telefonon vagy emailben!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 12:27 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:23)

Várja önt:
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor