Blog: Mi történik a szakrendelésen?


Milyen panaszokkal fordulhatunk urológushoz?

Az urológia legfőbb vizsgálati területei a vese, a húgyhólyag, a húgyutak, a nemi szervek húgyutakkal kapcsolatos részei, illetőleg a prosztata és a herék. A leggyakoribb panaszok a férfiak esetében a herékhez és a hímvesszőhöz kapcsolódó problémák, így például a prosztatagyulladás, a daganatos betegségek. A panaszok változatosak, de a fájdalmak mellett a vizeletürítés közben fellépő kellemetlenségek merülnek fel gyakran, így a gyakori, nehézkes, vagy éppen elégtelen, esetleg az éjszaka gyakran fellépő vizelési inger.
Nők esetében a menopauzával összekapcsolható inkontinencia, a fiataloknál pedig a visszatérő hólyaghurut, amit a szexuális együttlét aktivál, a legfőbb panaszforrás.

Férfiak esetében sok esetben merül még fel a felnőttkori fitymaszűkület problémája, aminek a megoldásában gyakran az urológus a legilletékesebb szakember, amennyiben műtétre kerül sor (körülmetélés).

Milyen vizsgálatokra lehet számítani az urológusnál?

Az urológiai szakrendelésen egyébként az alapvizsgálatok nem fájdalmasak, esetleg minimális kellemetlenségeket lehet tapasztalni. Diagnosztikai szempontból a fizikális vizsgálatok mellett szükség szokott lenni labor és esetleg ultrahangos vizsgálatokra is. A betegnek érdemes előzetesen úgy készülnie, hogy a találkozó alatt vizeletmintát kell produkálnia a helyszínen, illetve korábbi leleteredményeket, orvosi papírjait is tanácsos magával vinnie az időpontjára.

Milyen kezeléseket alkalmazhat az urológus?

A felmerülő panaszok megoldásában az urológus sokféle megoldást kínálhat fel: a gyógyszeres kezelések mellett ilyenkor fontos szerepet kaphatnak az életmódban eszközölt változtatások, így a táplálkozási szokásokban és a folyadékfogyasztásra vonatkozólag is kaphatunk hasznos tanácsokat. Bizonyos problémák esetén sebészeti beavatkozásokat is elvégeznek, ezek az egyszerűbb, rövid idő alatt végzett eljárásoktól a komolyabb műtétekig terjedhetnek.

A nemiszervek egészsége kapcsán sosem szabad a gátlásosság miatt elhallgatni a problémát. Az altesti egészség rendkívül fontos a teljes élethez, és minden felmerülő probléma kapcsán gyorsan elérhető az orvosi segítség. Saját érdekünk, hogy utánajárjunk az urológiaihoz hasonló problémáinknak.


Panaszok jelentkezése esetén egyeztessen időpontot telefonon vagy online felületünkön keresztül!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 12:21 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:19)

Várja önt:
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Keszthelyi Attila PhD.
Dr. Keszthelyi Attila PhD.