Blog: Komplex szűrővizsgálat nőknek - méhnyakrákszűrés fontossága

mégnyakrákszűrésKomplex szűrővizsgálat nőknek - méhnyakrákszűrés fontossága

 
Miért fontos rendszeresen méhnyakrákszűrésre járni? Mert a nőgyógyászati vizsgálatoknak köszönhetően időben kiszűrhetőek azok az elváltozások, melyek a rákos megbetegedést okozzák. A legjobb a komplex szűrővizsgálat nőknek – méhnyakrákszűrés, hiszen teljes körű vizsgálatot garantál.
 
A méhnyakrák a két hámfelület, a mirigyhám és a laphám találkozásánál alakul ki. Számos esetben halálos szövődményekkel jár, azonban a rendszeres szűréseknek köszönhetően időben kezelhető a diagnosztizált betegség, így az esetek többségében teljes gyógyulás érhető el.
 
A szűrővizsgálattól nem kell tartani, hiszen gyorsan, fájdalommentesen elvégezhető és minimális beavatkozással jár. Fontos, hogy a komplex szűrővizsgálat nőknek – méhnyakrákszűrés olyan orvosi centrumban történjen, melynek orvosai megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkeznek.
 

Rendszeres komplex szűrővizsgálat nőknek – méhnyakrákszűrés

 
Mi okozza a méhnyakrákot? A HPV, vagyis a humán papilloma vírus. Emiatt napjainkban a korszerű méhnyakrákszűrés során két tesztet végeznek el párhuzamosan. Az egyik teszt a hagyományos citológiai sejtkenetvizsgálat, a másik pedig a HPV-teszt. A kettő együttes alkalmazása ad közel 100 százalékos találati arányt.
 
Jó hír, hogy aki HPV-negatív, annál egészen biztos, hogy néhány éven belül nem alakul ki méhnyakrák. Emiatt esetükben elegendő a 3-5 évente elvégeztetett méhnyakrákszűrés. Azonban azoknak a pácienseknek, akiknél magas a rákkockázatú HPV, 6-12 havonta kell szűrésre járniuk a citológiai eredményük függvényében.
HPV teszt és szűrés
 
Utóbbi esetben az is előfordulhat, hogy szükségessé válik valamilyen beavatkozás elvégzése. Azokat a pácienseket, akiknek esetlegesen szüksége lehet orvosi beavatkozásra, először kolposzkópos vizsgálatnak vetik alá. A kolposzkóp segítségével a nőgyógyász még pontosabb diagnózist tud felállítani a vizsgálat során.
 

Milyen tünetek utalhatnak a méhnyakrákra?

 
Bizonyos esetekben a kezdődő elrákosodási állapot előremegy vagy stagnál és olykor visszafejlődik. A komplex szűrővizsgálat nőknek - méhnyakrákszűrés során a nőgyógyász meg tudja állapítani, hogy az adott esetben melyik állapot érvényes, és ez alapján hozza meg a döntést a kezeléssel kapcsolatban.
 
A méhnyakrák kialakulásában a HPV által történő fertőződés mellett még szerepet játszhat néhány tényező. Ide sorolható többek között a visszatérő hüvelyi gyulladás, a gyakori partnerváltás és a dohányzás.
 
Milyen tünetek utalhatnak a méhnyakrákra? Például a pecsételő vérzés, a hasi görcsök, a fogyás, a lábfájdalom és a fájdalmas szexuális együttlét. Utóbbinál akár kontakt vérzés is jelentkezhet.
 

A Cintec Plus vizsgálatnál nincs hibalehetőség

 
Bizonyos orvosi centrumok már rendelkeznek korszerű laboratóriumi-diagnosztikai teszttel, melynek neve Cintec Plus. Ezzel a teszttel egyszerűen kideríthető, hogy a sejtbe beépült magas kockázatú HPV a genetikai állományba beépült-e. Így egyértelműen kiderül, hogy rövid távon kialakulhat-e rákos elváltozás.
 
A Cintec Plus akkor is kiszűri a HPV okozta kockázatot, ha a citológiai eredmény még negatív, ezáltal nagyobb biztonságot ad. Ennél a vizsgálatnál nincs hibalehetőség és azt is megmutatja, hogy milyen stádiumban van a mintavételkor az elváltozás.
 
Ezzel a korszerű laboratóriumi-diagnosztikai teszttel mindenképpen érdemes kiegészíteni a HPV-kimutatást és a citológiai vizsgálatot, hiszen együttes alkalmazásuk sokkal pontosabb eredményt ad.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 02. 18. 13:39 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 18. 13:39)