Blog: Összefüggésbe hozható daganatos megbetegedések 87%-a megelőzhető a védőoltással

A humán papillómavírust (HPV) többnyire a méhnyakrákos megbetegedésekkel hozzák kapcsolatba, és gyakran feledésbe merül, hogy a fej-nyaki daganatok kialakulásában is szerepet játszik. Sőt, az Egyesült Államokban a HPV okozta fej-nyaki daganatok száma megelőzi a méhnyakrákos esetek számát, ez derült ki az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) humán papillómavírusról szóló tanulmányából, melyben 5 év adatait összegezték (2012-2016).
Vagyis a HPV és a vele kapcsolatba hozható daganatos megbetegedések a nőket és a férfiakat egyaránt fenyegetik, nem igaz, hogy a férfiakra veszélytelen ez a fajta szexuális úton terjedő betegség.


Továbbá a tanulmány feltárta, hogy éves szinten átlagosan 43 999 HPV-vel összefüggésbe hozható daganatos megbetegedést jelentettek országszerte, és az esetek 79%-nál (34 800) bizonyítottan fenn állt a HPV fertőzöttség. Ezen felül a kutatás arra is kitért, hogy a 9 komponensű HPV elleni védőoltással 30 100 (19 000 nők és 13 100 férfiak esetében előforduló) daganatos megbetegedés megelőzhető lett volna, vagyis a HPV-vel összefüggésbe hozható rákos esetek 87%-a!
Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) mindezeket figyelembe véve azt tanácsolja, hogy minden kamaszkor előtt álló gyermek kapja meg a HPV elleni védőoltást 11-12 éves korban annak érdekében, hogy védettek legyenek azelőtt, mielőtt még elkaphatnák a vírust.


A védőoltás felnőtt korban is erősen javasolt a szükséges szűrővizsgálatokkal kiegészítve.
Dr. Lisa C. Richardson, a CDC daganatmegelőzési részlegének igazgatója elmondta, hogy „egykor a méhnyakrák volt a daganatos halálesetek vezető oka az USA-ban; a HPV elleni védőoltás és a szűrővizsgálatok hatására azonban a leghatékonyabban megelőzhető daganat lett.”

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: Vax Before Cancer

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 04. 15. 12:07 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:07)