Blog: Tényleg rosszarc, aki szelepes maszkot visel?

Milyen maszkot ne viseljünk pandémia idején! 

Mára már nem kérdés, hogy maszkot kell viselni. Csak így lehet lassítani, megakadályozni a koronavírus terjedését. Szükséges rossz, melynek viselésével elsősorban a körülöttünk lévőket óvjuk. És persze minket is azzal, ha mások is viselik.

De van olyan maszk, ami egyáltalán nem jó!

„A szelepes maszkok nem akadályozzák meg a maszkot viselő személyt abban, hogy továbbadja a COVID-19-et másoknak” – írja iránymutatásában a CDC (Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ).

Az embereknek maszkot kell viselniük, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését, de nem szeleppel vagy szellőzőnyílással rendelkezőket - írja a CDC.

Az egyirányú szelepekkel ellátott maszkokat építési munkák során való felhasználásra szánják, lehetővé téve a viselőik számára, hogy szűrt levegőt lélegezzenek be, és meleg, nedves levegőt lélegezzenek ki a szelepen keresztül, írja a The Washington Post. Ezek a szelepek csökkentik a maszkok belső hőjét és nedvességtartalmát, így sokkal kényelmesebbé teszik a hosszú ideig történő viselésüket.
De ez a típus nem akadályozza meg a fertőző betegségek terjedését. A maszkok viselésének fő oka pandémia idején az, hogy megakadályozza a légzőcseppek levegőbe jutását, amikor valaki köhög, tüsszent vagy beszélget, írja a CDC. Viszont a szelepes maszkok esetében a viselőjéből származó légzőcseppek a levegőbe kerülnek, és így más emberekhez is eljuthatnak.

"Az ilyen típusú maszk nem akadályozza meg a maszkot viselő személyt abban, hogy továbbadja a COVID-19-et másoknak" - írja a CDC a honlapján.

Épp ezért számos légitársaság már megtiltotta az utasaiknak, hogy járataikon szelepes maszkot viseljenek.
Továbbá a CDC javasolja, hogy nyilvános helyeken mindenki inkább textil maszkot viseljen, hogy a sebészeti és az N95-ös maszkokat az egészségügyi dolgozóknak lehessen fenntartani.

Forrás: https://www.livescience.com/avoid-masks-exhalation-valves-cdc-recommends.html
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 08. 19. 14:41 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 19. 17:05)