Blog: Hogyan kezelhető a jóindulatú prosztata megnagyobbodás?

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezeléseA jóindulatú prosztata megnagyobbodás az ötven éves férfiak közel felénél kimutatható urológiai megbetegedés. Milyen tünetekkel jár? Hogyan történik a diagnózis felállítása? Hogyan kezelhető? Cikkünkben megválaszoljuk a jóindulatú prosztata megnagyobbodással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.
 
A prosztata egy mirigyes szerv, ami a medencefenéki izomzat és a húgyhólyag alapja között található. A húgycső azon szakaszát öleli körbe, mely a húgyhólyaghoz közel található. A BPH (benignus prostata hyperplasia), vagyis a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tulajdonképpen normális élettani folyamat, mely az életkor előrehaladtával jelentkezik.
 
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás negyven éves kor alatt ritkán okoz tüneteket. Milyen hajlamosító tényezők ismertek? Ide sorolható többek között az életkor, a rassz, az életmód, valamint a genetikai tényezők.
 
Milyen tünetekkel jár a jóindulatú prosztata megnagyobbodás?
 
A leggyakrabban előforduló tünet jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén a vizeletürítési probléma. Mi okozza ezt a vizeletürítési problémát? Az ok egyszerű, a megnagyobbodott prosztata nyomja az általa körülvett húgycsövet.
 
Szintén a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei közé sorolható a gyakran jelentkező vizelési inger. Mindezek mellett ide tartozik a nehezen meginduló, illetve szakaszosan ürülő vizelet, illetve jelentkezhet a vizelet elcsöpögése is.
 
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei egytől egyig megnehezítik a páciens mindennapjait. Ráadásul az említett tünetek közül a gyakori vizelési inger az alvást is zavarhatja, amennyiben éjszaka jelentkezik.
 
Hogyan történik a diagnózis felállítása?
 
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnosztizálása labor- és fizikális vizsgálatokkal, illetve ultrahanggal történik. Első lépésként a kezelőorvos kikérdezi a pácienst, ezt követően pedig végbélen keresztül, tapintással megvizsgálja a prosztatát.
 
A fizikális vizsgálaton kívül laborvizsgálatra is szükség van, mellyel kizárhatóak az esetleges fertőzések. Mindezek mellett uroflowmetriára, vagyis vizeletáramlás mérésre is sor kerül, melynek segítségével megvizsgálható a vizeletürítés erőssége.
 
Az uroflowmetria során a páciens egy számítógéppel összekötött tölcsérbe vizel. A számítógép egyrészt grafikusan ábrázolja, másrészt pedig ki is számolja a vizeletürítés erősségét. A pontos eredmény érdekében fontos, hogy a páciens legalább 150 ml vizeletet ürítsen a vizeletáramlás mérése során. Emiatt érdemes minimum fél liter folyadékot elfogyasztani a vizsgálat előtt.
 
Hogyan kezelhető a jóindulatú prosztata megnagyobbodás?
 
A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelése egyrészt a prosztata méretétől, másrészt pedig a meglévő tünetek súlyosságától függ. Amennyiben enyhébb panaszok állnak fenn, elegendő lehet a növényi kivonat terápia alkalmazása.
 
Ha fokozottabb panaszokról számol be a páciens, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Előfordulhat, hogy nem javulnak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei a gyógyszeres kezelés hatására. Ebben az esetben műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.
 
Amennyiben tapasztalta már az említett tüneteket és szeretne megszabadulni a vizelési nehézségektől, egyeztessen időpontot Centrumunkban!
 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 04. 26. 11:51 (Utolsó frissítés: 2021. 04. 26. 11:51)