Benőtt köröm és körömágyplasztika

A körömágy plasztikai beavatkozások leggyakrabban előforduló oka a nagy lábujjakon előforduló betegség, a kemény köröm és a környezeti lágyrész kapcsolatából eredő gyulladásos reakció.


Benőtt köröm, körömbenövés okai

Gyakori okai lehetnek a szűk cipő viselése, helyileg történő sérülés, helytelen pedikűrös szokások, leggyakrabban ezek vezetnek az egy-, gyakran kétoldali elváltozások, körömbenövés kialakulásához. A fokozatosan kialakuló gyulladásos sarjszövet fájdalmasan lüktető, vöröses, vérzékeny „vadhúsból" áll, mely idővel váladékozik, majd felülfertőződhet. Gyakran időbeni eltéréssel jár a két oldal gyulladása, ritkán azonos fázisban zajlik. Ilyenkor tanácsos mindkét oldali körömbenövés együttes eltávolítása, így egy érzéstelenítéssel és utókezeléssel vészelhető át a műtéttel járó kellemetlenség. A körömbenövés folyamatát gyakran gombás fertőzés is kísérheti, melynek kezelése szintén fontos feladatunk a tartós gyógyulás szempontjából.


Teendők a körömágyplasztika előtt

Benőtt köröm eltávolítása, azaz körömágyplasztika esetén a beavatkozást minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a végtag keringésének felmérését az esetleges szövődmények megelőzése miatt mindig el kell végeznünk.
A konzultáció során felvilágosítást adunk az érzéstelenítésről, magáról a körömbenövés eltávolításáról, és a műtét utáni időszak teendőiről, valamint a lehetséges szövődményekről.
A vizsgálatot és felvilágosítást követően a kezelés elvégezhető azonnal, vagy egy választott időpontban. Benőtt köröm eltávolítása előtt célszerű kényelmes lábbeli kiválasztása a műtét utáni időszakra és fájdalomcsillapító beszerzése.


Benőtt köröm lézeres kezelése

A kezelés során helyi érzéstelenítést követően a benőtt köröm szélét, vagy széleit eltávolítjuk, majd lézerrel eltávolítjuk a gyulladásos sarjszöveteket, a „vadhúst”. Azt követően szintén lézerrel távolítjuk el a köröm termelődéséért felelős matrix-sejteket, hogy ebben a keskeny sávban ne történjék köröm növekedés. Ezzel megakadályozható az újbóli körömbenövés, mert a későbbiekben a keskenyebb köröm nem irritálja a környezetét.


Benőtt köröm műtéti eltávolítása

Helyi érzéstelenítést követően a benőtt körömsávot eltávolítjuk (a köröm egy kb. 2-3 mm széles sávjának, a köröm-mátrix részletnek és a ráboruló sarjszövetnek egyben történő kimetszése).  Ezt követően kémiai roncsolással - jellemzően fenol használatával - kiírtjuk azt az állományt, melyből a köröm kinőtt, vagyis vegyszeres gézdarabokat helyezünk a frissen kivágott körömszél helyén létrejövő nyílt sebbe, kb. 2 percig. A beavatkozást követően a sebet a fennálló fertőzés miatt nyitva kezeljük (nem varrjuk össze), vastag fedőkötést helyezünk a lábujjra. A sebgyógyulást követően a kezelt sávban nem nő többet köröm.


Lehetséges szövődmények

A szakma szabályai szerint elvégzett, a leggondosabb orvosi beavatkozások ellenére is kialakulhatnak szövődmények a körömbenövés eltávolítása után.

Korai szövődmények lehetnek a benőtt köröm eltávolítása után: utóvérzés, gyulladás, allergia, melyek időben észlelve jól kezelhetőek. Kérjük, amennyiben bármilyen szokatlan jelet tapasztal a kezelés után, értesítse operáló orvosát. A kötést a műtét másnapján távolítsa el (Ez általában nem szokott nehézséget okozni, mert úgy helyezzük fel, hogy ne ragadjon a sebbe. Ha ez mégis megtörténik, semmiképp ne tépje, hanem áztatással távolítsa el), majd a sebet kenje be Curiosa géllel. A gyulladásos szövődmény megelőzése érdekében ezt ismételje minden nap, a fürdés után. Amennyiben a kezelések ellenére a seb beszárad, és a váladék pang, mely lüktető fájdalmat, duzzanatot okozna, kérjük, alaposabban áztassa meg a sebet, vagy kérjen időpontot és jelenjen meg kontrollvizsgálat céljából.

Késői szövődmény lehet a benövés kiújulása, ha az összes körömtermelő sejtet nem sikerül eltávolítani. Saját anyagunk szerint előfordulása 4-5 % körüli. Ebben az esetben természetesen a benőtt köröm eltávolítása ismételhető.


Teendők a benőtt köröm eltávolítás után

A benőtt köröm eltávolítását követő napon a kötést le kell kamillával áztatni. Naponta két alkalommal langyos vízzel ki kell zuhanyoztatni, majd szárazra törölni és Betadin ecsetelővel beecsetelni.
A lézeres sebek gyógyulása eltérő, mint a hagyományos sebgyógyulás. A körömbenövés helyén lévő seb a műtétet követően váladékozik, mely váladék sárgás, de nem gennyes. A körömszéli pirosas szegély is a lézeres sebek normális velejárója, nem szövődmény.
A 4-5. naptól már otthonában, ahol elkerülhető a seb szennyeződése, kötés nélkül is hagyható. Benőtt köröm kezelés után sebhintőpor használata nem tanácsos. Az eltávolítás után a teljes gyógyulás ideje 3-5 hét, mely függ a műtét előtti gyulladásos folyamat kiterjedésétől és az esetleges társbetegségektől, mint a cukorbetegség és az érszűkület.
A köröm eltávolítása után, a szövődmények és egyéb kényelmetlenségek elkerülése miatt tanácsos a kontrollvizsgálatokon pontosan megjelenni, a javasolt utasításokat betartani.

Foglaljon időpontot a benőtt köröm lézeres vagy műtéti kezelésére telefonon, vagy online felületünkön! 


Előtte-utána képeink

          

             beavatkozás előtt                                        beavatkozás után

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:58 (Utolsó frissítés: 2020. 10. 12. 15:07)

Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László