Belgyógyászat

A belgyógyászatról általábanA belgyógyászat integrálja az orvostudomány több területét, az egész szervezetet érintő betegségek felismerésével, kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik.
A belgyógyászatból nőtt ki mára többek közt a gasztroenterológia (gyomor-bélrendszeri betegségekkel foglalkozik), a diabetológia (cukorbetegség kezelésével foglalkozik), az endokrinológia (a hormonrendszerrel és a belső elválasztású mirigyekkel foglalkozik) és a kardiológia (szív- és érrendszeri megbetegedésekkel foglalkozik) is.
 

Milyen esetekben forduljunk belgyógyász szakorvoshoz?

Belgyógyász szakorvos felkeresése célszerű olyan esetekben, mikor a beteg nem tudja, milyen orvoshoz forduljon panaszával, tüneteivel.
Szűrővizsgálat szempontjából ajánlott olyan páciensek számára, akiknél köztudott valamilyen krónikus betegségre való hajlam, esetleg életmódbeli rizikófaktor pl.: túlsúly, dohányzás, túlzott stressz stb.
 

Hogyan történik a belgyógyászati vizsgálat?

A belgyógyászati vizsgálat a kórelőzmények kikérdezésével kezdődik. A kórtörténet részét képezi a páciens korábbi betegségeinek megismerése.
Az orvos rákérdez továbbá a családban előforduló megbetegedésekre, mint pl.: magas vérnyomás, vagy egyéb szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség, bélrendszeri betegségek, endokrinológiai betegségek stb. Nagyon fontos az előforduló örökletes betegségek feltárása is.
A pácienssel való beszélgetést a fizikális vizsgálat követi. A fizikális vizsgálat során a belgyógyász megvizsgálja az általános belszervi állapotot, felméri a beteg súlyát és testfelépítését. Az orvos megfigyeli a bőr és a látható nyálkahártyák színét, megtapintja a nyirokcsomókat és a pajzsmirigyet.
A mellkasi vizsgálat során felméri a tüdő, a szív és az ütőerek állapotát. Megméri a páciens vérnyomását.
Ezután a has tapintásával a máj és a lép vizsgálata történik, valamint a has érzékenységének felmérése.
A belgyógyászati vizsgálathoz tartozik ezen kívül a mozgásszervek és az idegrendszer vizsgálata is.
A fizikális vizsgálat során gyakran végez a szakorvos EKG vizsgálatot is.

A kórelőzmények felvételét és a fizikális vizsgálatot követően a belgyógyász a tünetek okának feltárására további laboratóriumi és diagnosztika vizsgálatokat rendelhet el, valamint egyéb szakorvosi konzultációk megszervezését is javasolhatja.

A diagnózis felállítását követően a beteggel szorosan együttműködve elmondja a terápiás lehetőségeket, a gyógyszerszedés menetét, a különböző krónikus betegségek esetén pedig életmódtanácsokat ad az általános állapot javulása érdekében.


Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Kérjük, mindig hozza magával korábbi leleteit és vizsgálati eredményeit!

Egyeztessen időpontot belgyógyász szakorvosunkhoz telefonon vagy online felületünkön keresztül!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 09. 17. 10:53 (Utolsó frissítés: 2021. 09. 17. 10:53)