Bartholin mirigy gyulladás, Bartholin-ciszta, tályog tünetei és kezelése

Bartholin-ciszta

A Bartholin-mirigyek a nagyajkak alsó harmadában kétoldalt elhelyezkedő babszemnyi képletek (jobb és bal oldalon egy-egy), melyek a szexuális izgalom hatására nyúlós váladékot termelnek a hüvelybemenet sikamlóssá tétele céljából. A mirigyek váladéka a hüvelybemenet két oldalához beszájadzó kivezető csöveken keresztül kerül a hüvelybemenethez.

A Bartholin mirigy gyulladás okai

A mirigyek különféle baktériumokkal befertőződhetnek, amik gyulladást okoznak. A fertőzést okozhatják bőrön előforduló gennykeltő baktériumok pl. Staphylococcusok, bélbaktériumok pl. E coli vagy szexuális úton terjedő kórokozók, amilyen a gonorrhoeát vagy a chlamydia fertőzést előidéző Neisseria gonorrhoeae, illetve Chlamydia trachomatis.

A gyulladás tünetei

A mirigy gyulladása eleinte csak a mirigyek kivezető csöveit érinti, és viszketéssel, később fájdalommal, kipirosodással jár, ami szexuális együttlét közben fokozódik. Ilyenkor az érintett kivezető cső területe piros és kissé duzzadt lehet, ám maga a mirigy nem duzzadt, nem fájdalmas, helyi vagy szájon át adott antibiotikumos kezelés, borogatás, jegelés hatására a folyamat többnyire gyorsan meggyógyul.

Bartholin mirigy, bartholi-ciszta, bartholin-tályogA Bartholin-ciszta és Bartholin-tályog tünetei

Amikor a bakteriális fertőzés már magukra a Bartholin mirigyekre is átterjed, az súlyosabb panaszokkal és tünetekkel jár: a mirigy kivezetőcsöve elzáródik, ami miatt a mirigy által termelt váladék nem tud ürülni a hüvelybemenet felé. Ekkor fájdalmas duzzanat, ún. Bartholin-ciszta alakul ki, aminek további felülfertőződése Bartholin-tályog kialakulásához vezet.

A folyamat gyakran csak az egyik oldali mirigyet érinti, és erős fájdalommal és nagy mértékű duzzanattal jár. A panaszok a járást, az ülést is rendkívül fájdalmassá teszik.

A Bartholin-ciszta és a Bartholin-tályog diagnosztizálása?

A diagnózis felállításához elegendő a nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával történő klinikai vizsgálat, szemrevételezés, illetve ha a páciens a konkrét panasszal fordul szakorvoshoz.

A Bartholin-ciszta, tályog kezelése

A mirigyekben felgyülemlő váladék feszítése miatt a Bartholin-ciszta vagy a tályog magától is megnyílhat, és kiürülhet, de a gyógyulás sokkal gyorsabb és tökéletesebb, ha szakszerű nőgyógyászati ellátásban részesül a páciens.

Bartholin-ciszta, tályog műtét

A Bartholin-ciszta vagy tályog műtét során helyi érzéstelenítésben megnyitjuk a Bartholin-cisztát vagy tályogot, kiürítjük a váladékot, a tályog üregét fertőtlenítővel átmossuk, végül kivarrjuk a sebszéleket, hogy a műtét utáni sebváladék is ki tudjon ürülni.


bartholin-ciszta nőgyógyász  bartholin-ciszta műtét

A műtét utáni átlagos gyógyulási idő 2-3 hét.

A mirigy gyulladás megelőzése

A kialakulását teljes biztonsággal megelőzni nem igazán lehet, viszont a hüvelyi fertőzések korai kezelésével, nagy eséllyel elkerülhető, hogy a mirigyek is megfertőződjenek.

Ha Ön is Bartholin-cisztától szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most nőgyógyászati konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:
email: info@boc.hu
telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832
A Bartholin-ciszta műtét ára az alábbi linken található!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2023. 03. 23. 13:23 (Utolsó frissítés: 2023. 03. 23. 13:50)

Kapcsolódó tartalmak
Chlamydia
Chlamydia
Gonorrhoea, tripper, kankó
Gonorrhoea, tripper, kankó
LOOP conisatio - Loop Konizáció
LOOP conisatio - Loop Konizáció
Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila