Blog: Barna folyás

A barna folyás azonnal felismerhető és minden esetben figyelmet igényel. Nem kell azonban rögtön a legrosszabbtól tartani, hiszen számos oka lehet. 

Először is el kell dönteni, hogy nem függ-e össze a menstruációval. Az élet során a menzesz is változhat időtartamát, mennyiségét, lefolyását tekintve. Előfordulhat, hogy az addig erőteljesen induló menzeszt pecsételő vérzés vezeti be, vagy éppen több napos pecsételéssel fejeződik be. Amennyiben nem társul hozzá más panasz, és összességében nem tart tovább hét napnál, nem kell aggódni.

Tünetek esetén keresse fel szakrendelésünket, és segítünk megoldani problémáját. 

A barna folyás okai

Fogamzásgátló tabletták szedése alatt is felléphet áttöréses vérzés, melyet érdemes megkonzultálni a kezelő orvossal. A menstruációs ciklus zavara is okozhat barna folyásként jelentkező pecsételő vérzést, lehet bevezető tünete a klimaxnak is, de állhat a háttérben méhszájseb, egyéb nyálkahártyát érintő folyamat, legrosszabb esetben pedig akár a HPV okozta méhnyakrák is.

Fertőzés ritkán okoz barna folyást, de ha igen, akkor a gyulladás egyéb tünetei is kapcsolódnak hozzá. Ilyen például a nemi élet során érzett fájdalom, a viszketés vagy égő érzés esetleg a kellemetlen szag.

Külön meg kell említeni a várandósság során fellépő barna folyást. Az első egy-két hónapban előfordulhat a várható menstruáció időpontjában minimális vérzés. Nem kell tőle megijedni, de ha több napig eltart, növekszik a mennyisége és esetleg hasi görcs és rossz közérzet kíséri, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert jele lehet egy kezdődő vetélésnek is. 

Mit tegyünk barna folyás észlelése esetén?

Ha többször jelentkezik, vagy huzamosabb ideig fennáll, feltétlenül fordulunk szakorvoshoz. Gondoljuk végig, mikor és milyen körülmények között jelentkezett. Összefügg-e a menstruációs ciklussal, vagy bármi egyéb eseménnyel. Mennyire bőséges, érzünk-e egyéb tünetet, változott-e a váladék illata, stb. Van-e olyan helyzet, például szexuális együttlét, amikor fájdalmat érzünk. A fenti jellemzők segítséget nyújthatnak az orvosnak, a diagnózis felállításában.

Ha a fenti tüneteket észleli, keresse fel szakrendelésünket, jelentkezzen be telefonon vagy online felületünkön és visszahívjuk!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:40 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:15)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia