Blog: Figyelem! Hemzsegnek a baktériumok a sminktermékeken!

A nők többsége nem ellenőrzi a sminktermékek szavatossági idejét, és sokszor jóval tovább használja őket, mint ameddig lehetne. A dobozokon, tégelyeken feltüntetett dátum figyelése mellett a rendszeres és alapos tisztítás is fontos lenne, a szivacsok, kefék és egyéb eszközök ugyanis tele vannak baktériumokkal – hívja fel a figyelmet egy friss tanulmány.

Mivel egy rúzst vagy szempillaspirált szinte lehetetlen a lejárati időn belül felhasználni, sok nő táskájában és fürdőszobájában lapulnak olyan darabok, melyek bőven túl vannak már a szavatossági időn. A javasolt felhasználási idő lejárta mellett a másik probléma az alapos tisztítás hiánya, sokan nem mossák meg a szivacsot és egyéb eszközöket a sminkelés után - ebből a két megállapításból kiindulva elemeztek a kutatók összesen 467 darab kozmetikai terméket.

Az angliai Aston Egyetem kutatói közzétettek egy felhívást, melyben használt sminktermékeket kértek az ország lakosságától. Az adományok mellett a felhasználók néhány kérdésre is válaszoltak a sminkelési szokásaikkal kapcsolatban. A vizsgálat során 96 darab rúzst, 92 darab szemhéjfestéket, 93 darab szempillaspirált, 107 darab ajakfényezőt és 79 darab sminkszivacsot néztek át alaposan.

Az eredmények azt mutatták, hogy termékek közül leginkább az egyre népszerűbb, kis, színes sminkszivacsok voltak veszélyesek: ezeknek több mint egynegyede volt fertőzött székletből származó baktériummal. Korábban is lehetett tudni, hogy a sminktermékek magukban hordozhatják egyes fertőzések, betegségek kockázatát, de az új tanulmány volt az első, ami a való életből, igazi felhasználóktól kért elemzésre tárgyakat, így ijesztő eredményeik teljes mértékben valósnak vehetők.

A becslések szerint évente 6,5 millió ilyen sminkszivacsot adnak el, és ez a szám pedig folyamatosan tovább növekszik, amikor sztárok, influenszerek ajánlgatják őket a videókban és posztokban. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a színes, puha sminkszivacsok hemzsegnek a kórokozóktól, amelyek bőrfertőzéseket, sőt, vérmérgezést is okozhatnak. A kutatásból az is egyértelműen kiderül, hogy a felhasználók 93%-a ezeket szinte soha nem mosta ki alaposan, sőt, 64,4% azt is elárulta, hogy sminkelés előtt vagy közben előfordult, hogy a nedves szivacs a földre esett. Az emberek komoly veszélybe sodorják magukat, ha ezzel a baktériummal teli anyaggal érintkezik az arcbőrük, ezért érdemes vagy kerülni, vagy tudatosan, szabályszerűen tisztítani a sminkeszközt.
 

Ne sminkeljünk a drogériákban!

A drogériákban kihelyezett sminktermékek, teszterek szintén nagyon veszélyesek, ezek szinte minden esetben szennyezettek, a rajtuk található baktériumok pedig különböző fertőzésekhez vezethetnek. Ezeket a termékeket, eszközöket nem tisztítják, így ki vannak téve a szennyeződéseknek, ezekkel is érdemes körültekintően bánni!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.sciencealert.com/your-makeup-is-probably-crawling-with-bacteria
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 01. 23. 13:20 (Utolsó frissítés: 2020. 01. 23. 13:27)