Blog: Az elhízás már globális probléma

Világszerte egyre súlyosabb problémát jelent az elhízás, a túlsúly kérdése. Számítások szerint 2025-re a Föld népességének 20 százaléka lesz elhízott. Azonban a jelenség hátterében álló okok globálisak és egészségügyiek, nem feltétlenül a ma élő nemzedékek lustaságát, vagy akaraterejének hiányát jelképezi ez az adat. Az elhízás mögött a mindennapi életvitel mellett egészségügyi problémák is meghúzódhatnak.

Ahogyan azt a nyugati országokban már gyakran hangoztatják, a túlsúly kialakulásának leggyakoribb kiváltó okai mindennapi életünk külső tényezői. A fejlett területeken az étel könnyen beszerezhető, ugyanakkor egészségtelen, mivel magas zsír- és cukortartalommal bír. Ezeket praktikus és gyors beszerezni, ugyanakkor kiszorítják a hagyományos energiaforrásokat, a zöldségeket és a gyümölcsöket, életmódunk pedig egyre kevesebb fizikai munkára készteti a szervezetet.

Az elhízás hátterében ezen túlmenően állhat még genetikai ok is. Valóban vannak olyan emberek, akik a megfelelő diéta mellett is alig veszítenek súlyukból.

Egészségügyi szempontból pedig a jód bevitele lehet a legkritikusabb kérdés. A jódnak a pajzsmirigy működésében van kiemelt szerepe, mely az anyagcsere szabályozását végző hormonokat is termeli. Így a pajzsmirigy nem megfelelő működése maga után vonja az emésztőrendszer abnormális viselkedését – komoly tünetként felléphet ilyenkor hajhullás, elhízás, magas vérnyomás, depresszió. Sokszor egyébként éppen a diéták, fogyókúrák közben felszedett plusz súly, vagy a súlyvesztés hiánya mutat rá valamilyen pajzsmirigyproblémára, így a sikertelen próbálkozások után mindenképpen érdemes lehet endokrinológussal és dietetikai tanácsadóval is konzultálni.

A pajzsmirigy helyes működéséhez tehát szükségünk van az optimális mennyiségű jód bevitelére, A világ különböző pontjain máshogy alakul a talaj és a víz jódtartalma, így ez befolyásolja az állati eredetű táplálékunkból származó jód mennyiségét is. Minden tekintetben javallott a tengeri halak és kagylók fogyasztása. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor ajánlott az étkezéseknél jódozott sót tenni az asztalra, illetve olyan élelmiszereket vásárolni, amik ezt tartalmazzák. A jód bevitele azonban szinten tartással hoz csak pozitív eredményt. Egy pajzsmirigygyulladás fennállása esetén például a túlzott jódmennyiség a pajzsmirigy túlműködését fogja kiváltani, ami miatt hosszútávon újfent orvosi segítségre lesz szüksége a betegnek.

Fogyással kapcsolatos problémák kapcsán tehát mindenképpen érdemes a hormonháztartás problémáinak utánajárnunk, endokrinológus szakorvoshoz fordulnunk. Étrendünk és életmódunk megváltoztatásán túl sokszor önhibánkon kívüli, egészségügyi tényezők gátolják a súlyvesztést, így sosem szabad idejekorán belenyugodni a sikertelen diétákba.

A hormonháztartás vizsgálata kapcsán egyeztessen időpontot endokrinológus szakorvosunkhoz, míg étrendi tanácsadásért dieteteikus szakemberünkhöz fordulhat!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:25 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 05. 16:16)