Blog: Az arcunkon élnek, és éjszakánként esznek is belőle

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a bőrünkön különböző mikroorganizmusok élnek, de hogy pókszabásúak is, az valószínűleg mindenki számára meglepő. Ezek a kis élősködők a faggyúnkkal táplálkoznak, és az arcunkon párosodnak.

Az atkák egészen apró, átlátszó, pókszabású élőlények, melyeknek nyolc lábuk és csáprágójuk is van. Bár elég bizarrul hangzik, nincs ok pánikra!

Komolyabb veszélyt nem jelentenek ezek a kis élősködők, és szinte minden felnőtt ember arcán észrevétlenül ott vannak. (Érdekesség, hogy a csecsemők arcán nem találhatóak meg ezek a lények, feltehetően az anyai kapcsolat útján terjednek át.)

A kis lények a pórusokban rejtőzködve, a szőrtüsző gyökerénél élnek a férfiak és nők arcán egyaránt.  Az átlátszó atkák nappal a pórusok mélyén alszanak, éjjel pedig előmásznak a rejtekhelyükről, és az arc felszínén esznek, mászkálnak, párosodnak. A róluk készült új videón jól látszik, hogy élik a mindennapjaikat – nem élnek túl sokáig egyébként, nagyjából két hét után pusztulnak el.

Az orcák, az orr és a homlok tartoznak a kedvelt területeik közé, itt tanyáznak a legtöbben. Normális esetben az arcbőr egy négyzetcentiméterére 1-2 atka jut, de elszaporodhatnak, és akkor ez a szám akár a tízszeresére is emelkedik – ekkor fehér vagy vöröses csillogás figyelhető meg a bőrön. A nagyobb mértékű felhalmozódás betegségekhez is vezethet (pl. demodikózis), de ez a helyzet nagyon ritkán fordul elő. Meglepő, de talán annál jobb hír, hogy rövid kis életük alatt egyszer sem ürítenek, ugyanis, bár az arcbőrünkből táplálkoznak, nincs végbélnyílásuk, így nem piszkítanak az arcunkra.


Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.livescience.com/65533-your-face-mites-never-poop.html?utm_source=ls-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20190522-ls

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 09. 24. 13:18 (Utolsó frissítés: 2019. 09. 24. 14:22)