Blog: A kutatókat is meglepte, mi derült ki a fehér húsról

A vörös hús fogyasztása egyre inkább népszerűtlenné vált az elmúlt évtizedekben, miután kapcsolatba hozták a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával. Most egy friss tanulmányból meglepő módon az derült ki, hogy azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása.

Az étrendi ajánlások jelentős része a vörös hús elhagyását javasolja, és a baromfifogyasztást helyezi előtérbe az egészség megőrzése érdekében. Bár ennek köszönhetően az elmúlt évtizedekben elterjedt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek elkerülhetők, ha lemondunk például a sokak által kedvelt marhahúsról, egészen eddig nem volt átfogó összehasonlítás a vörös, a fehér hús és a nem hústermékekből származó fehérjék hatásáról a koleszterinszintre.

A kutatók arra számítottak, hogy a vörös hús jóval károsabb hatással lesz a koleszterinszintre, mint a fehér hús. Az eredmény a szakembereket is meglepte, kiderült ugyanis, hogy a vörös és a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Hatásuk a koleszterinre azonos, ha a telített zsírszintek azonosak. 

Az American Journal of Clinical Nutrition által közölt tanulmány eredménye egyértelműen azt jelzi, hogy az eddig véltnél hasznosabb a koleszterinszint csökkentése érdekében a húsfogyasztás korlátozása. A nem hús eredetű fehérjék, a zöldségekből, tejtermékekből és hüvelyesekből származó fehérjék bizonyultak a legelőnyösebbnek a koleszterinszintet illetően, elsősorban ezeket érdemes fogyasztani.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 
Forrás: American Journal of Clinical Nutrition: https://academic.oup.com/ajcn

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 08. 27. 13:03 (Utolsó frissítés: 2019. 08. 27. 13:43)