Blog: Amit az intimlézer terápiáról tudni kell

Korábban csak szikével és műtéttel lehetett helyreállítani a meggyengült hüvelyfalat, de néhány éve már egy sokkal kíméletesebb, mégis hatékony módszert hívhatunk segítségül, az intimlézert. Erről beszélgettünk Dr. Kiss György szülész, nőgyógyász szakorvossal.
A női test sérülékeny, a hüvely falát könnyen befolyásolja a hüvelyi szülés, a változó kor, a túlsúly és néhány betegség is. A hüvelyfal gyengülése inkontinenciát és szexuális diszkomfort érzést okoz, melyen szerencsére a kezdeti időszakban a legújabb fajta lézeres terápia segíthet.


Mióta létezik az intimlézer technológia?

Dr. Kiss György: - Magyarországon úgy 2-3 éve mutatták be azt az új technológiát, melynek során a lézer hőenergiáját használják arra a szakemberek, hogy visszaállítsák a hüvelyfal és a kismedencei szövetek feszességét. Bár más területen már régóta használják a lézert, az intim területek speciális állapota és funkciója miatt olyan módszert kellett kidolgozni, amely nem okoz sérülést a hüvely falán, ez pedig időbe tellett.


Milyen egészségügyi problémákon segíthet az intimlézer?

Dr. Kiss Gyögy: - A női testet a hormonális változások, a szülések és az öregedés egyaránt megviseli, főként igaz ez a medencealapi izmokra. Idővel ezek az izmok és a kötő-támasztószövetek elgyengülnek, a feszességét vesztett hüvelyfal miatt stressz inkontinencia jelentkezhet, illetve az életkor előrehaladtával hüvelyszárazság is kialakulhat. Ezekre a szövetekre van jó hatással az intimlézer terápia. A beavatkozás non-ablatív, magyarul nem sérti fel a hüvely falát, és a hüvelyszárazság, valamint a hüvelytágulás mellett az enyhe, illetve középsúlyos stressz inkontinencia esetén is tud segíteni.  Mi módon hat az intimlézer terápia?

Dr. Kiss György: - A kezelések hatására javul az érintett terület vérkeringése, nő az érhálózatának rugalmassága, új, a korábbinál nagyobb vízmennyiséget megkötni képes kollagén termelődik a kötőszövetben. A méh támasztószalagjai megerősödnek, illetve a hüvely falát képező simaizom kötegek is visszanyerik tartásukat. Ezáltal a lejjebb ereszkedett húgyhólyag is a helyére kerül, illetve a záróizmok is új erőre kapnak.


Korábban milyen módszereket alkalmazott az orvostudomány az ilyen problémákra?

Dr. Kiss György: - A vény nélkül kapható, hüvelyszárazság ellen használható termékek ugyan hatékonyak, de csak átmeneti hatással rendelkeznek. A medencefenék izmai rendszeres gátizom tornával edzhetőek, de ha már kialakult a probléma, sajnos az elszánt gyakorlás sem okoz csodát.


Kiknek ajánlja ezt a terápiát?

Dr. Kiss György: - Minden nőnek 32 és 80 év között, aki a már felsorolt intim problémák bármelyikével is küzd. A lézert a hazai megjelenés óta használom, és a pozitív eredmények tükrében azt vallom, hogy minden terhesség és szülés után szükség lenne egy kezeléssorozatra azért, hogy az édesanyák teste ismét tökéletes állapotba kerüljön. Úgy gondolom, hogy ezt a kötelező protokoll részévé kéne tenni. Ha ez megvalósulna, sok nő nem élné meg szégyenként az esetlegesen visszamaradt stressz inkontinenciát és a természetes szülés esetén kitágult hüvely esetén nem menne tönkre a szexuális életük sem, ami fontos a párkapcsolat fenntartásában. Ugyanekkor a változó korba lépett vagy már annál idősebb nőknek is ajánlott az intimlézer terápia, hiszen a hormonpótlás nem javítja kellőképpen az ilyen korban előforduló hüvelyszárazságot, ami ráadásul fogékonyabbá teszi a hüvelyt a különböző fertőzésekre is.


Hogy működik a kezelés és milyen gyorsan érezhető a hatása?

Dr. Kiss György: - A beavatkozások megkezdése előtt méhnyakrák szűrést végzünk és ellenőrizzük azt is, hogy nincs-e a páciensnek bakteriális- vagy gombás hüvelyfertőzése. Egy-egy beavatkozás általában 30-40 percet vesz igénybe, de természetesen ez egyénenként változik, hiszen a hölgyek teste nem egyformán reagál a lézeres kezelésre. Ugyanígy azt sem jelenthetjük ki, hogy minden páciens élete megváltozik egy alkalom után. Közel 300 páciensem azonban szinte kivétel nélkül állítja, hogy határozott javulást értünk el.  Általánosságban, a kötelező 3-4 hetes pihenőidőt betartva, újabb kezelésre (hüvelyszárazság esetén további két kezelésre) van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Ezen kívül – szintén egyénre szabottan – meghatározott időnként fenntartó kezeléseket kell végezni az állapot romlásának elkerüléséért és persze hasznos utána a medencealapi izmok rendszeres tornáztatása is.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen! 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 02. 26. 15:32 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 28. 15:14)

Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Ügyfélszolgálati vezető
Ügyfélszolgálati vezető
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.