Blog: Imádod a kencéket? Nézz utána, mit kensz a bőrödre!

A jótékony hatóanyagok mellett a modern kozmetikumokban jócskán vannak olyan összetevők is, amelyek akár allergiás reakciót is kiválthatnak, és így a vágyott szépség helyett csak betegséget okoznak.

Mindenki szeretne szebb, hidratáltabb, fiatalosabb és főként ránctalan bőrt. Ezzel nincs is semmi baj, ha létezne olyan csodatabletta, ami megállítja az öregedést, hiába adnák milliókért, valószínűleg két perc alatt kifogyna mindenhol a készlet, a többségünk annyira utálja látni az arcán és a testén az évek múlását. Mivel azonban ilyen bogyó még nincs a piacon, kénytelenek vagyunk beérni a tudomány egyéb, otthon is használható vívmányaival, az arckrémekkel, szérumokkal, testápolókkal, samponokkal és balzsamokkal, majd pedig sminkkel koronázzuk meg az elért eredményt. Igen ám, de a kozmetikai szerek nemcsak azokat az anyagokat tartalmazzák, amelyek a javunkat szolgálják, jócskán van bennük tartósító- és emulgálószer, illat- és vivőanyag, ami minden, csak nem feltétlenül kompatibilis a bőrünkkel.


Bőrgomba, kontakt bőrgyulladás és egyéb „finomságok”

Az allergiás reakciók nem mindig alakulnak ki azonnal, nem ritka, hogy éveken át tartó használat után jelentkeznek csak, amikor a szervezetünk úgymond telítődött az adott allergénnel. Leggyakrabban bőrpír, duzzanat és hámló foltok jelennek meg tünetként egy-egy termék használata után rögtön, napokkal vagy akár hetekkel később. Az első feladat ilyenkor a bőrelváltozások kezelése és meggyógyítása után az, hogy a bőrgyógyász epicutan allergia vizsgálattal kiderítse, hogy mi okozza az allergiát.

A kozmetikumokban használt tartósítószerek közül az egyiket, a triklozánt már betiltották, mert súlyosan bőrirritáló hatással bír és a bőr gombásodását is elősegítette. A másik, a parabén használata még legális, bár mivel hormonhatású vegyület, sokan ágálnak ellene. Az emulgálószerek – mint a polietilén-glikol (PEG), más néven polyglykol/polysorbate – a bőr áteresztő képességét növelik, ezzel szabad utat nyitva a fertőzéseknek is. Az antioxidánsok esetében sem jobb a helyzet, a butylhydroxytoloul (BHT) és a butylhydroxyanisol (BHA) néven futó vegyületek gyakran okoznak allergiát és már magzatkárosító hatást is tulajdonítanak nekik. A tisztálkodószerekben található nátrium-lauril-szulfát, ami a habzásról gondoskodik, megbontja a bőr természetes lipidrétegét és kiszáradást, gyulladást okozhat.

A színezőanyagok sem a legjobb barátai az érzékeny bőrnek. Ki ne emlékezne arra, hogy néhány évtizeddel ezelőtt senkinek sem javasolta a fodrásza a fekete hajfestéket, mert olyan agresszív vegyületeket tartalmazott, ami kopaszodást okozott sokaknál, de más színek esetében is gyakori volt az allergiás reakció. Mára sok vegyületet betiltottak, mert bizonyíthatóan rákot és limfómát okozhattak. A manapság megvásárolható hajszínezők bevizsgált anyagokból állnak, így elméletileg nem károsíthatják az egészségünket. Bőrirritációt viszont még mindig okozhatnak, ezért érdemes mindig elvégezni a bőrpróbát!

Imádjuk az isteni illatokat, ez alól nem kivételek a kozmetikumok sem. Igen ám, de minimum 30 illatanyagról bizonyították be eddig, hogy allergizáló hatással bír, viszont a dobozon csak parfümként van jelezve.


Az öko-bio sem mindig jó

Kézenfekvő lenne ezek után csak olyan kozmetikumokat használni, melyek hypoallergének és csak és kizárólag természetes összetevőkből állnak. Ugye, milyen jól hangzik? Mégis van, akinek épp ezek a növényi kivonatok teszik pokollá az életét, hiszen a citrusfélék és a gyógynövények jó része erősen allergizáló az arra érzékenyek esetében.


Akkor mit kenj magadra?

Igazából, ha nem tapasztal az ember lánya kellemetlen tüneteket, akkor jobb, ha ragaszkodik a megszokott szépségápolási kencéihez. Bár sokan úgy tartják, hogy időnként cserélgetni kell a kozmetikumokat, a fentiek ismeretében ez nem biztos, hogy olyan jó ötlet. Járt utat a járatlanért.. inkább ne hagyjuk el!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 02. 28. 14:09 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 12. 17:02)