Blog: Drasztikusan emelkedett az alkoholfogyasztás a világon

Jelentősen több alkoholt fogyasztanak világszerte az emberek, mint harminc évvel ezelőtt, és az előrejelzés szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben.

A The Lancet című orvostudományi folyóirat közzétett egy nemzetközi tanulmányt, amiből kiderül, hogy a Föld lakosságának alkoholfogyasztása folyamatosan emelkedett közel három évtized alatt. 1990-ig a legtöbb alkoholt a magas jövedelmű országokban fogyasztották, de ez a minta idővel jelentősen megváltozott, és számos közepes jövedelmű országban, például Kínában, Indiában és Vietnámban is egyre többen kezdtek alkoholt inni.

A friss adatok szerint világszerte mintegy 237 millió férfi és 46 millió nő szenved alkoholproblémákkal. A tanulmány rámutat arra, hogy 2017-ben Európában és Észak-Amerikában a 15 éves és annál idősebb felnőttek nagyobb arányban - és többször - fogyasztottak alkoholt, mint a világ más részein.

Franciaországban például a férfiak átlagosan 19 liter tiszta alkoholt ittak egy év alatt, míg nőtársaik hatot – azaz átlagosan nagyjából 12 litert. Az Egyesült Államok 2017-es adatai némileg alacsonyabbak voltak: a férfiak 15, a nők 4,5 litert ittak, ami átlagosan 10 liter alkoholt jelent egy év alatt. Kínában a férfiak több mint 11 liter alkoholt fogyasztottak, főleg röviditalok és sör formájában, míg a nők csak 3 litert ittak ez idő alatt, azaz átlagosan nagyjából 7 litert. Bár ez a szám alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, Kínában 70%-os ugrást jelent az 1990-ben mért adatokhoz képest. Az előrejelzések szerint 2030-ra a két ország helyet cserél majd: a kínai felnőttek átlagosan 10 liternél többet fognak inni évente, míg az amerikai alkoholfogyasztás nagyjából 9,5 literre csökken.

Indiában ugyanakkor a népesség sokkal kisebb része ivott csak alkoholt, mint a világ más tájain, és átlagosan kevesebb, mint 6 litert. Bár a szám alacsonyabb, mint máshol, de így is kétszerese a 1990-ben mért adatoknak – a kutatók 2030-ra további, 50 százalékos növekedést várnak. A legalacsonyabb alkoholfogyasztás a tanulmány szerint 2017-ben Észak-Afrikában és a Közel-Keleten volt, ezeken a területeken az egyliteres alkoholfogyasztást sem érték el fejenként.

A legtöbbet Közép- és Kelet-Európa országaiban ittak az emberek, itt több mint 12 liter alkohol jutott egy főre évente. Moldova végzett az első helyen a 15 literes átlagfogyasztással, majd mögötte Oroszország, Franciaország és Portugália 12 literrel.

Az 1990-ben mért 5,9-es átlagfogyasztás 1997-ben 6,5 literre emelkedett, és az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 7,6 litert.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.theguardian.com/society/2019/may/08/world-alcohol-consumption-on-the-rise-as-chinas-thirst-grows

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 07. 09. 15:43 (Utolsó frissítés: 2019. 07. 17. 13:53)