Az ultrahang vizsgálatokról

 Az ultrahangvizsgálatok elve

Az ultrahangvizsgálat magas frekvenciájú (nagyon rövid hullámhosszú), emberi füllel nem hallható hanghullámok segítségével történik. Az ultrahangos keringésvizsgálatokat összefoglalóan Doppler (vagy duplex) vizsgálatoknak nevezzük. Az ultrahangnak káros hatása nincs.
Az ultrahangvizsgálatok fizikai elvéről kicsit bővebben itt olvashat.


Mire alkalmas az ultrahang – és mire nem?

Az ultrahang alkalmas a hasi-kismedencei szervek, lágyrészek (pajzsmirigy, nyirokcsomók, emlő, herék stb.), végtagi és nyaki erek, izmok és ízületek vizsgálatára. Az ultrahang a meszes, csontos képletekről, valamint a levegővel telt részekről gyakorlatilag teljesen visszaverődik, ezért nem alkalmas a csontok vagy a tüdő szerkezetének vizsgálatára és levegővel telt gyomor vagy belek mögötti szervekről, elváltozásokról sem lehet véleményt mondani.


Milyen elváltozások vizsgálhatók ultrahanggal?

A teljesség igénye nélkül:

A hasban: a máj, lép, vesék, hasnyálmirigy nagysága és szerkezeti elváltozásai, epekövesség, epecsatorna-tágulat, vesekövesség, húgyvezeték elzáródás, hasi folyadékgyülemek, megnagyobbodott nyirokcsomók, bélfalmegvastagodás, sérvek egyes formái.

A kismedencében: a húgyhólyag falvastagága és egyes belső elváltozásai, a prosztata nagysága, illetve a méh és a petefészkek nagysága, szerkezete, vizelés utáni maradék mérése.
(A női belső nemi szervek hüvelyi ultrahang, a prosztata a végbélen keresztüli ultrahangvizsgálat révén pontosabban vizsgálhatók)

A nyakon: a pajzsmirigy nagysága, szerkezete, göbös vagy diffúz elváltozásai, a nyálmirigyek, nyaki ciszták, nyirokcsomók, egyéb tapintható elváltozások nagysága és szerkezete.

Lágyrészek: bőr alatti képletek, izomsérülések, vérömlenyek.

Herezacskó: a herék és a mellékherék nagysága, szerkezete, kóros képleteik, folyadékgyülemek, visszértágulat és ezekben kóros áramlási jelek (reflux).

Hímvessző: tapintható eltérések, hegesedések; merevedési zavar esetén a hímvesszőbe adott injekcióval áramlási vizsgálat.

Erek (színes Doppler/duplex vizsgálatok): nyaki verőerek (carotisok és gerinc-artériák, kulcscsont alatti artériák) érelmeszesedése, szűkületei, kóros áramlási jelei; alsó és felső végtagok visszereinek (vénáinak) keringése, trombózisa, trombózis utáni állapotai, billentyű elégtelensége.
A végtagokon artériás vizsgálatok is végezhetők érszűkület, érelzáródás gyanúja esetén, de az ultrahangvizsgálat a verőerek áramlási viszonyainak teljes állapotfelmérésére nem alkalmas.

A terhesség, a fejlődő magzat vizsgálata az ultrahang talán leginkább közismert alkalmazása.

A szív ultrahang vizsgálatát kardiológusok végzik.

Emlő- és ízületi vizsgálatokat valamint csecsemők, kisgyermekek ultrahangvizsgálatát jelenleg a Belvárosi Orvosi Centrumban nem végzünk, ezeket itt nem részletezzük.


Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat előtti előkészítésre csak a hasi – kismedencei ultrahang esetén van szükség, amiről itt olvashat.

A vizsgálathoz az érintett testrészt le kell vetkőztetni. Nyaki vizsgálat során a nyakláncot le kell venni. A vizsgálatok többségében fekvő helyzetben történnek, egyes vizsgálatok történhetnek ülő helyzetben is. Hasi ultrahang vizsgálat közben a levegőt felkérésre vissza kell kicsit tartani és a vizsgálat igénye szerint jobbra- balra el kell fordulni.
Az alsó végtag vizsgálata során szükség lehet hasra fordulásra is.
A bőrre (általában színtelen) zselét kennek, ami segíti az ultrahang bejutását a testbe, kiküszöböli a vizsgálófej és a bőr közötti levegőréteget. A zselé bőrbarát, nem irritáló anyag, és a vizsgálat végén papírvattával, papírtörlővel könnyen letörölhető. Ha mégis ruhára jutott volna, abból könnyen kimosható.


Fájdalmas vagy kellemetlen-e a vizsgálat?

A vizsgálatok fájdalmat nem okoznak, esetleg a könnyebb vizsgálat érdekében, főleg hasi vizsgálat során enyhe-mérsékelt nyomást alkalmazunk, ami bizonyos kóros állapotokban átmeneti kellemetlenséget okozhat.


Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy ultrahang vizsgálat időtartama kb 15 perc, egyes bonyolultabb keringési vizsgálatok ennél hosszabbak lehetnek. A vizsgálat után a leletet a beteg hamarosan kézhez kaphatja.


Biztos diagnózist ad-e az ultrahangvizsgálat?

Egyetlen képalkotó vizsgálatról sem állítható, hogy száz százalékos eredményt adna.
A diagnosztikai pontosság a különböző szervek, elváltozások szerint változó lehet.
Bizonyos esetekben a talált eltérés pontosítására lehet szükség további vizsgálatokkal (CT, MR, izotóp vizsgálat stb., egyes esetekben citológiai/szövettani vizsgálat).

Kérjük minden esetben hozza magával az alábbi vizsgálatok leletét, esetleg képi dokumentációját a minél pontosabb diagnózis érdekében:

- megelőző ultrahang vizsgálat
- CT, MR illetve röntgen vizsgálatok

Egyeztessen időpontot ultrahangos vizsgálatra!

Várja önt:
Dr. Laki András
Dr. Laki András