Az ultrahang vizsgálatok elve

Az ultrahangvizsgálat magas frekvenciájú (nagyon rövid hullámhosszú), emberi füllel nem hallható hanghullámok segítségével történik. A berendezés a szervezetbe bejuttatott ultrahang hullámok visszaverődéséből számítógép segítségével alkot képet. Az egyes szervek és részeik, valamint a különböző elváltozások más-más mértékben verik vissza vagy nyelik el a hanghullámokat és a visszavert hullámok így különböző fényességgel jelennek meg a képernyőn.

A vizsgálatok során használt ultrahang a szervezetre nincs káros hatással, kisgyermekek és várandós nők esetében is veszély nélkül alkalmazható, a szükséges mértékben kockázat nélkül ismételhető. A különböző célú vizsgálatok (has, erek, lágyrészek, nőgyógyászati hüvelyi vizsgálat stb.) számára különböző alakú és hullámhosszú vizsgálófejeket használunk.

Mit jelent a Doppler, color Doppler, duplex vizsgálat?

Az ultrahang alkalmas erekben vagy szövetekben a keringési, áramlási jelek vizsgálatára is, ami a Doppler elven történik, ezért közösen Doppler vizsgálatoknak nevezzük. Lényege, hogy mozgásban lévő tárgyakról – ilyenek a keringő vér vörösvértestjei is – más frekvenciával verődik vissza az ultrahang, mint amivel kibocsátották. A frekvencia különbségéből számítva az áramlási sebességet a berendezés a képernyőn látható görbévé valamint hallható hanggá alakítja. Egyik alkalmazott formája a színes (color) Doppler, amikor a keringési jeleket színekké fordítja át a berendezés, ezt az áramlási görbék együttes vizsgálatával közösen duplex ultrahangnak neveznek. Ezért találkozhatunk színes Doppler vagy duplex vizsgálat elnevezésekkel.

Kérjük minden esetben hozza magával az alábbi vizsgálatok leletét, esetleg képi dokumentációját a minél pontosabb diagnózis érdekében:

- megelőző ultrahang vizsgálat
- CT, MR illetve röntgen vizsgálatok

Várja önt:
Dr. Laki András
Dr. Laki András