Blog: A vízipipa a dohányzásnál is veszélyesebb

A vízipipázás egyre népszerűbb: Európában és az Egyesült Államokban az egyetemisták közül minden ötödik kipróbálta már. Bár sokan azt hiszik, hogy a dohányzásnak ez a módja kevésbé ártalmas, mint egy szál dohánnyal töltött cigaretta elszívása, egy friss tanulmány szerint ez koránt sincs így.

A Kaliforniai Egyetem kémikusai speciális fejlesztésű tesztelő-berendezéssel vizsgálták meg a vízipipa károsanyag-kibocsátását egy átlagos pipázás során. Megállapították, hogy egyetlen szippantás a vízipipából ugyanannyi mérgezőanyagot tartalmazhat, mint egy egész cigaretta elszívása.

A kutatás vezetője elmondta, hogy a beszívott füstben számos mérgezőanyag van: nikotin, ami dohányfüggőséget okozhat, karbonil vegyületek, valamint olyan ismert rákkeltő, mint a benzol. Vízipipázás során nagyobb a beszippantott füstmennyiség, és jellemzően tovább is tart a pipázás, mint a klasszikus dohányzás – így még több vegyi anyag jut a tüdőbe.

A vízipipa a mérések szerint nagy mennyiségű szén-monoxidot is termelt, ami főként az edényben található dohány vagy különféle gyógynövények melegítéséből származó faszén égéséből származott. A tanulmány számos olyan korábbról ismert esetre utal, mikor a pipázók szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. A nikotinmentes dohányokat is tesztelte a csoport, melyeket egészségesebb alternatívaként forgalmaztak, de az derült ki, hogy ennek a füstjében még nagyobb arányban találhatók mérgező anyagok.

Ez a kutatás volt az első, melynek során a beszívott füstben lévő rendkívül kicsi, 100 nanométernél kisebb átmérőjű szemcséket vizsgálták. A vízipipázás valós idejében mérték meg a füstben lévő gázok és a szilárd anyagok összetételét, amire még nem volt példa. (Korábban a füstszűrőben a dohányzás ideje alatt összegyűlt mintát vizsgálták, ami egyetlen számadatot jelentett.)

Az új technológiával, ami a dohányzás elején, közepén és végén is mér, ki tudták mutatni, hogy az első 10 percben több ultrafinom részecskét tartalmaz a beszívott füst, mint a későbbiekben.  Az apró részecskék rendkívül jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel mélyen bejutnak a tüdőbe, és könnyen átjuthatnak a véragy-gáton.

Az egyik legnagyobb tévhit a vízipipával kapcsolatban, hogy az edényben található víz kiszűri a mérgező anyagokat, ezzel pedig megvédi a pipázót a dohányzás káros hatásaitól. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy ez az állítás a legtöbb összetevőre nem igaz, sőt, a víz elősegíti az egészen apró részecskék kialakulását.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 
Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190812144932.htm

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 10. 03. 14:26 (Utolsó frissítés: 2019. 10. 03. 15:29)