Blog: A víz mindent visz

Ahogy az egészséges táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, lassan a folyadékfogyasztás fontossága is kezd beivódni az emberek tudatába.Hiszen testünk fő összetevője a víz, felnőttek esetében ez 55-60%-ot jelent. Jelen van sejtjeinkben, vérkeringésünkben, létfontosságú élettani folyamatok színteréül szolgál. A szervezet folyamatai során vizet veszítünk vizelet- és székletürítéssel, de légzésünkkel, valamint bőrünkön keresztüli párolgással is.

Amikor pácienseimtől megkérdezem, mennyi folyadékot fogyasztanak naponta, sokszor megsaccolni is nehezen tudják, ám a meglepőbb válasz, hogy: nahát, el is felejtettem inni! Ilyenkor a reggeli kávén kívül maximum este egy pohár víz a bevitel, ami sajnos rendkívül alacsony mennyiség.
Fontos tudnunk, hogy a folyadékszükségletünk is változó. Hiszen minél többet adunk le, arányosan annál többet fel is kell vennünk. Fizikai munka, sport során, vagy nagy melegben, lázas betegség, hányás- hasmenés esetén sok vizet veszítünk, így ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a pótlásra, de többet kell innia a szoptató kismamáknak, az idős embereknek, kisgyermekeknek is.
Nem csupán egyéni tapasztalatok, de klinikai kutatások is kimutatták, hogy az ember jobban teljesít mind fizikailag, mind pedig szellemileg, amikor szervezete megfelelően hidratált (hiszen agyunk 70-80%-a víz!). A bőr kisimultabb, tónusosabb, s a belső szervek is „olajozottabban” végezhetik munkájukat. A dehidratált szervezet fogékonyabb betegségekre, könnyebben alakul ki vesebetegség, vesekő, epekövesség, szív-érrendszeri megbetegedések, fejfájás.

Táplálékokkal is juttatunk vizet a szervezetbe, levesekkel, lédús gyümölcsökkel, zöldségekkel viszonylag sokat, azonban ezen kívül is minimum 2 liter folyadékot be kell vinnünk a kiegyensúlyozott vízháztartás érdekében.
Sokan ennek számolását tartják problematikusnak, de erre vannak nagyon egyszerű megoldások: vigyünk magunkkal egy 1,5 literes palackot a munkahelyünkre, s a munkaidő alatt iszogassuk meg mind egy cseppig – vagy legyen a kezünk ügyében egy 2 dl-es pohár, és igyunk meg minden órában egy pohár folyadékot! Ehhez hozzáadódik még a reggelihez fogyasztott tea/kávé, kakaó, s amit este vacsoránál megiszunk, így nagyjából már rendben is van a napi minimum.
Legjobb választás persze a friss csapvíz, esetleg ásványvíz (bár meg kell jegyeznünk, hogy rendszeres, tartós fogyasztásra csak az alacsony, 500 mg/liter alatti ásványi-anyag tartalmú ásványvizek ajánlhatóak!).

Az alkohol a szervezetre dehidratáló hatású, legnagyobb mértékben persze a tömény szeszes italok, de sörből és borból sem mindegy, mennyi az annyi: nőknek egészséges kereteken belül ajánlható naponta 2 dl sör, vagy 1 dl bor, férfiak esetében pedig 4 dl sör, vagy 2 dl bor.
De folyadékbevitelünk változatosabbá tehető gyümölcs- és zöldséglevekkel, különféle turmixokkal, sok tejjel, zöld-, fekete- és gyümölcsteákkal is. Természetesen gyümölcslevek körében a legjobb választás a magunk facsarta változat, de ha vásárolunk, akkor is lehetőleg a 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazókat válasszuk! A gyümölcsnektárok, gyümölcsitalok már egyre kevesebb gyümölcs-, viszont annál magasabb cukortartalommal rendelkeznek, így nem ezeket tartjuk elsősorban kívánatosnak.
A kávé és a tea említésénél pedig tudnunk kell azt is, hogy koffeintartalmuk miatt vizelethajtó hatásúak, így túlzott fogyasztásuk azért nem ajánlott (1 mg koffein 1,17 mg folyadékveszteséget okoz, így egy presszó kávé fogyasztása 117 mg folyadékveszteséggel jár).

A hiányos folyadékbevitel következtében csökken a koncentrációs készség, a bőr tónusát veszti, berepedezhet, a nyálkahártyák kiszáradnak, székrekedés fordulhat elő.
Így tehát külső és belső szépségünk-egészségünk érdekében érdemes odafigyelnünk a vízpótlásra – ne féljünk, nem nő a hasunkban sem béka, sem dinnye. 

Bővebb információkért egyeztessen időpontot telefonon vagy online felületünkön!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:46 (Utolsó frissítés: 2020. 07. 20. 13:31)