Blog: Ezeket fontos tudnod, mielőtt tetoválást csináltatsz!

Bár a motívumok és a színek időről időre változnak, a tetoválás nem megy ki a divatból. Azt már sokan tudják, hogy csak hozzáértő személlyel, a megfelelő higiéniás körülmények közt szabad tetováltatni, de van néhány olyan dolog, melyekre ezeken kívül is érdemes odafigyelni – például vannak olyan betegségek vagy állapotok, amikor nem javasolt tetoválást csináltatni.

Mivel tetoválás során apró sebeket ejtenek a bőrön - így juttatják be a festékanyagot-, nagyon fontos, hogy a bőrfelszín és a tű is megfelelően steril legyen, ellenkező esetben különböző fertőzéseket lehet elkapni. A más után használt tű kiemelten veszélyes lehet, ugyanis így elkapható a Hepatitis B és C, a HIV vagy akár a szifilisz, herpesz és HPV is.

Sok esetben a negatív következmények, mellékhatások nem a tű, hanem a festék miatt keletkeznek. Korábban a fekete szín esetében gyakran használtak vasoxidot a tetoválók, ami MR-vizsgálatnál felmelegedést, allergiás reakciót, gyulladást, akár sebesedést is okozhatott. Bármelyik festékanyag esetén felléphet allergiás reakció, amikor a tetoválás környékén a bőr viszket, bevörösödik, megduzzad.

Vannak olyan betegségek és állapotok, amikor az orvosok javaslata alapján egyáltalán nem ajánlott tetováltatni. Ilyen a vérzékenység, a bőrallergia, a keloid (túlnőtt heg) képződésére való hajlam, a terhesség vagy a szoptatási időszak. Ha előfordult bőrrák a családban, akkor sem javasolt tetoválást csináltatni, mint ahogy megfontolandó az epilepsziásoknak, cukorbetegeknek, vagy azok számára, akik szervátültetésen estek át, esetleg immunbetegségben szenvednek.


Az eltüntetés sem veszélytelen

Ma már többféle megoldás közül választhatnak azok, akik utólag meggondolták magukat, és mégis el szeretnék tüntetni a varratott mintát. A kisebb tetoválások sebészeti úton is eltávolíthatók, de léteznek fakítószerek is. A legismertebb eltávolítási módszer a lézer, mely szétrobbantja a festékszemcséket, amiket aztán a nyirokrendszer elszállít. Ez a folyamat nem egyszerű, és nem is veszélytelen, a minta eltávolítása pedig több alkalmat igényel. Fontos mérlegelni azt is, hogy a lézeres beavatkozást követően a festék alkotóelemei újabb allergiás reakciót válthatnak ki, felszívódva, a véráramba, nyirokrendszerbe kerülve pedig újabb betegségeket, kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2019/08/25/amirol-nem-art-tudni-tetovaltatas-elott-tippek-a-sebesztol

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 10. 29. 15:00 (Utolsó frissítés: 2020. 01. 09. 16:38)