Blog: 18 dolog, ami teljesen megváltozik a nőkön a szülés után

Azt szokták mondani, hogy a terhesség és az anyává válás teljesen megváltoztatja a nőket – és ezt nyugodtan lehet szó szerint érteni. Megnő a lábméret, sűrűbb lesz a haj, megjelenhetnek kisebb-nagyobb barna foltok az arcon, átalakulnak a mellek, a csípő, a hüvely, nem beszélve a szülés után bekövetkező változásokról.

1. Megnő a lábméret
A lábméret változásának két fő oka van: a súlygyarapodás és a hormonok. A lábfejjel kapcsolatos változásokat főként a lábfejre nehezedő többletsúly okozza, amely a lábboltozat süllyedéséhez és a csontok szétterüléséhez vezethet. Ehhez járulnak még hozzá bizonyos hormonális változások is, amelyek növelik a kötőszövetek lazaságát.

2. Növekszik a testsúly
A szülés utáni hónapokban nem minden kismamának sikerül megszabadulni a súlytöbblettől, sőt, a kutatások szerint minden negyedik nő a szülés utáni években újabb felesleget szed fel magára. Bár csak néhány kilóról van szó, többszöri terhesség és szülés után a súlyfelesleg jelentős lehet.

3. A hüvely változásai
A szülést követően nem meglepő, hogy a hüvely is változáson megy keresztül, sok esetben nem csökken vissza az eredeti méretére, a nők többségének tágabb marad a hüvelye, mint korábban volt. A változás mértékét számos tényező befolyásolja, mint például a szülés folyamata, a baba mérete és a genetikai tényezők.

4. Inkontinencia
Gyakori probléma az akaratlan vizeletvesztés, a hüvelyi szülés ugyanis gyengítheti a medencefenéki izomzatot. Megfelelően végzett intimtorna, biofeedback tréning és lézeres hüvelyszűkítés is segíthet a regenerálódásban.

5. Kihulló fogak
Egy 2008-as tanulmány bizonyította, hogy minél több gyermeket szült egy nő, az évek előrehaladtával annál több fogát vesztette el. A 35-49 éves egygyerekes nők átlagosan két fogat vesztettek el, míg a kétgyerekesek négyet, az ennél több gyermeket vállalók pedig hetet.

6. Növekvő és csökkenő mellméret
A női mellek meglehetősen látványos változásokon mennek keresztül a terhesség alatt és után. A mell méretét alapvetően az határozza meg, hogy mennyi zsírszövetet tartalmaz. A tejtermelés hatására a mirigyállomány megduzzad, a szoptatás után pedig a zsírszövet és a kötőszövet aránya eltolódhat. Lehet, hogy a mell szoptatás előtti mérete vagy alakja már nem tér vissza - van, akinek nagyobb lesz a melle, mint korábban, míg másoké összemegy. 

7. A mell formája
Nem csak a méret, sok esetben a forma is teljesen átalakul. A szoptatás során a tej áramlása megnyújthatja a bőrt és a többi szövetet, és emiatt a mell megereszkedhet, üresnek, kilapultnak tűnhet. Tévhit azonban, hogy a szoptatás okolható a lógó mellek miatt, befolyásolja a testtömeg-index, a terhességek száma, a terhesség előtti mellméret, az életkor és a korábbi dohányzás.

8. Csökken a mellrák kockázata
Kutatások bizonyítják, hogy a szülést követően csökken a mellrák kockázata: minden szoptatással töltött év 4%-kal csökkenti a rizikót.

9. Terhességi csíkok
A nők rózsaszínes, pirosas csíkokat fedezhetnek fel a testükön (has, mellek, combok) a terhesség alatt, melyek idővel halványodnak, 1-2 év elteltével teljesen el is tűnhetnek.

10. Felbukkanó, majd kihulló hajszálak
Sokan tapasztalják, hogy a hajuk világosabb és sűrűbb lesz a terhesség alatt, ez pedig a hormonoknak tudható be. A szülést követően azonban visszaáll az eredeti hormonszint, az ilyenkor kihulló hajszálak pedig ijesztőek lehetnek, pedig csak az eredeti állapot áll vissza a szervezetben – ez általában 12-18 hónap alatt játszódik le.

11. Barna foltok az arcon
A terhesség különféle bőrelváltozásokkal jár, az egyik legismertebb ezek közül a melazma. A terhességi maszk az arcbőrön, a homlokon, az orcákon, az ajkak körül vagy az orr környékén található, barnás színű foltok elnevezése. A nem túl esztétikus foltok lehetnek egészen halványak, de kifejezetten sötét barnák is, és az árnyalatuk az idő előrehaladtával változhat – általában a terhesség utolsó szakaszában bukkannak fel, és évekig maradhatnak.

12. Cukorbetegség
A magas vércukorszint sokak problémája a terhesség alatt, ez azonban nem feltétlenül szűnik meg a kisbaba érkezése után, az anya továbbra is hajlamos lehet 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

13. Csökkenhet a libidó
A szülés után egy évbe is telhet, mire a nők libidója normalizálódik. Ennek egyik oka az újszülött ellátása miatti kimerültség, a másik pedig a szoptatáshoz kapcsolódik: amíg a nő szoptat, szerveztében alacsonyabb az ösztrogénszint, ami csökkentheti a nemi vágyat.

14. Harc az aranyér ellen
A kismamák életét az aranyér és a tágult alsó végtagi vénák is megnehezíthetik, mivel a méh nagyobb súlya és nyomása csökkentheti a megfelelő véráramlást, ezzel elősegítve a kellemetlen panaszokat. A szülést követő 6-12 hónapon belül ezek teljesen megszűnhetnek.

15. Kissé nagyobb marad a méh
Normál esetben a női méh körte méretű, de a terhesség alatt eléri egy görögdinnye nagyságát. A szülés utáni hat hétben folyamatosan zsugorodik, de ez az összehúzódás nem lesz 100%-os.

16. Szétnyílt hasizom
Minden második anyát érint a szétnyílt hasizom problémája. Ha a has hónapokkal a szülés után is kidudorodik, az nemcsak esztétikai probléma: derékfájdalom, hátfájdalom, vizelettartási problémák, a kismedencei szervek süllyedése és később sérv kialakulása is kapcsolódhat hozzá.

17. Gyengébb orgazmus
A megnyúlt medencefenék-izmok miatt az orgazmushoz kapcsolódó összehúzódások lehetnek gyengébbek, mint korábban. Nem jellemző probléma, de előfordulhat, hogy az orgazmus intenzitása nem lesz ugyanolyan, mint a terhesség és szülés előtt.

18. Szélesebb csípő
Sokan úgy gondolják, hogy a szélesebb csípőnek az ízületek és szalagok ellazulásért felelős hormonhoz van köze, de valószínűleg nem ez az ok. A jelenség sokkal inkább annak tudható be, hogy a terhesség során kialakult zsírsejtek a már meglevő zsírraktárakban még inkább felhalmozódnak.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.livescience.com/63291-post-pregnancy-changes/2.html

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 11. 05. 14:26 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 03. 13:03)