Blog: A terhesség alatti anyai szorongás okozza a gyermekben az atópiás ekcémát?

Koreai tudósok arra keresték a választ, hogy miként függhetnek össze a gyermekkori allergiás betegségek és  anya terhesség alatti lelkiállapota, valamint azok a különféle egyéb hatások, melyek őt a terhessége alatt érték.

A szóban forgó allergiás betegségek az asztma, az ételallergia, a szénanátha és az atópiás ekcéma voltak, míg a vizsgált környezeti hatások a dohányzás, a környezetszennyezés, allergénekkel való érintkezés, táplálkozás, társas kapcsolatok,szociális helyzet stb.
A kutatók kérdőívek és laboratóriumi tesztek segítségével állapították meg a szülőkben és a gyermekben fennálló stressz mértékét, illetve az atópiás ekcéma diagnózisát.
A vizsgálatot végző szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség alatti anyai depresszió és szorongás egyaránt növeli az atópiás ekcéma kialakulásának esélyét a gyermekben.

Gary Stadtmauer  new yorki immunológus szerint az orvostudomány az allergiás betegségek kialakulásáért régóta az anyát teszi felelőssé.
A 20. század első felében az asztmát általánosságban egy pszichoszomatikus rendellenességnek tartották, az anya-gyermek kapcsolattal a középpontjában. Mivel az anyát tartották az asztma forrásának, a kezelés azt jelentette, hogy a beteg gyermeket elvitték az otthonából. Ez hatásosnak bizonyult néhány esetben, például azon asztmás gyermekekben, akik a denveri kórház magaslati intézményeiben kaptak kezelést, mert itt nagyon alacsony volt a poratkák száma, és ezért az allergiás asztma természetesen javult. Képzelhetjük, milyen nehéz lehetett ez az anyák számára! Mintegy száz évvel később pedig itt ez a tanulmány, amely azt mutatja be, hogy a terhesség alatti anyai szorongás hozzájárul az atópiás ekcéma kialakulásához.

 Lehetséges, hogy ez így is van, de vajon milyen gyakorlati haszna lehet ennek az információnak, és miként kellene ezt átadni a szülőnek?- teszi fel a kérdést Stadtmauer professzor. 
"Tudom, hogy az én anyukám mit mondana: Ne hibáztassák az anyákat!". Talán feltehetnénk a kérdést, hogy miért vannak az anyák ekkora stressznek kitéve? Talán azért, mert otthon is elvégzik a munka oroszlánrészét, és házon kívül is meg kell teremteniük a kenyérre valót (sok társadalomban kevesebb fizetésért)? Lehetséges, hogy ha az apák egyenlő partnerek lennének a házimunkában, a kimenetel is más lenne. Felszínes reakciónak tűnhet mindez egy fontos témával kapcsolatban, de ennek az információnak a megosztása az anyákkal nem várt következményekkel járhat (pl. fokozott bűntudat kialakítása). Ez a személyes véleményem, és ezt a cikk ismertetést az édesanyám emlékének dedikálom, aki múlt áprilisban hunyt el. "- írja a professzor.

Ha gyermeke atópiás ekcémától szenved, ne okolja magát! Egyeztessen időpontot gyermek bőrgyógyászunkhoz és segítünk a probléma kezelésében!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 02. 22. 16:23 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:11)