Blog: A rút kiskacsa nem mese, életet menthet!

Az önvizsgálat fontos. Több rákfajta esetében is időben észrevehetjük az első jeleket, így a gyógyulásra is nagyobb az esély. Ilyen a bőrrák is!

Nincs ember Európában, aki ne hallott volna már valamikor a napsugárzás veszélyeiről, amelyek melanomát – bőrrákot – okozhatnak, illetve arról, hogy ha új anyajegyet fedez fel magán az ember, nézesse meg egy bőrgyógyásszal. Sokaknak azonban fogalmuk sincs, hogy hány anyajegyük van, és hogy ismerhetnék fel az új vagy épp megváltozott pöttyöket a testükön. Sőt, az elváltozásokat gyakran egy-egy családtag fedezi fel a betegeken!


Meg kell tanulni a felismerést

Az Egyesült Államokban az elmúlt hat évtizedben ugrásszerűen megnőtt a melanomás esetek száma, csak 2017-ben 87.100 új beteget regisztráltak. Éppen ezért a bőrgyógyász szakorvosok egyre azt szorgalmazzák, hogy még pontosabb információval lássák el az embereket ahhoz, hogy maguk is könnyebben felismerhessék az első tüneteket, ezáltal hamarabb megkezdődhessen gyógykezelésük. Ez ugyanis drámai módon javítja a betegek túlélési esélyeit.


ABCD

Ahhoz, hogy idejekorán kiderüljön, ha baj van, 1985-től az úgynevezett ABCD szabályt alkalmazták. Ez a mozaikszó az anyajegy asszimetriájára, körvonalának élességére, megváltozott színére, valamint 6 milliméternél nagyobb méretére vonatkozik és sokáig valóban hatékony is volt. Néhány évvel ezelőtt azonban az orvosok és a kutatók rájöttek, hogy ezt a szabályt ki kell bővíteni, mivel egyes emberek genetikája olyan, hogy az öregedés során a melanomához hasonló, de ártalmatlan anyajegyek alakulnak ki bőrükön.


Rút kiskacsa a bőrön

Az új elmélet szerint – az ABCD szabály mellett/helyett – egy másik megfigyelési módot javasolnak a szakértők az önvizsgálatra és a melanoma szűrést végző bőrgyógyászok számára is. Ez az úgynevezett „rút kiskacsa” szabály, amely az emberi genetikát veszi alapul. A megfigyelések ugyanis kimutatták, hogy egy-egy ember fototípusán alapuló egészséges anyajegyei hasonlóságot mutatnak mind méretükben, mind színükben egyaránt.  Ha az önvizsgálat vagy a szűrővizsgálat során, netán egy családtagnak feltűnik egy olyan bőrelváltozás, amely formájában nem igazodik a többihez, az nagyobb valószínűséggel okozhat egészségügyi problémát, mint az újonnan megjelent, de formájában igazodó pöttyök. A formájukban eltérő elváltozásokat a mese alapján nevezték el rút kiskacsának, hiszen – ahogy a történetben is a kis hattyú a kacsák között – ez is kilóg a sorból.


Jobb, mint a régi?

Az arizonai Mayo Clinic bőrgyógyászati járóbeteg rendelésén tesztelték a kutatók az új elméletet, önkénteseknek mutattak fényképeket különféle pigmentált bőrelváltozásokról, miután megtanították őket az ABCD és a rút kiskacsa szabályra. A szakértőket is meglepte, hogy az új módszer sokkal hatékonyabbnak bizonyult a melanoma felismerésében a laikusok körében.


Ha nem fáj, akkor is gyanús!

Bár a rút kiskacsa szabály – főleg együtt alkalmazva az ABCD-vel a biztonság kedvéért – könnyen és hatékonyan alkalmazható, mégis érdemes a legkisebb gyanúval is bőrgyógyászhoz fordulni, akkor is, ha nem jelentkezik mellette fájdalom. Némelyik melanoma ugyanis nem feltűnő pigmentációval jelentkezik, hanem halvány, barnás foltként, melynek tapintása érdes vagy épp folyamatosan viszket, netán fényesebb a felülete a környezeténél. Ha nem gyógyuló seb alakul ki bőrünkön, ami vérzik vagy váladékozik, mindenképpen nézessük meg orvossal, mert – ha nem is melanoma – más, komoly probléma jele lehet.
 
Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 03. 06. 13:43 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 19. 16:20)