A proktológiáról

Mi a proktológia? Mit csinál a proktológus?

  • A proktológia a végbél betegségeivel foglalkozó szakterület („Proktosz” görögül = végbél).
  • A proktológus a béltraktus legalsó szakaszát érintő problémák specialistája, aki a sebészi képességeit a belgyógyász/gasztroenterológus, onkológus, bőrgyógyász speciális ismereteivel ötvözi. 
  • A proktológiával foglalkozó sebész diagnosztizálja a végbél jó- és rosszindulatú betegségeit (aranyeret, polipot, gyulladást, stb.) és gyógyszeres kezeléssel, életmódi útmutatással, valamint eszközös-, vagy műtéti beavatkozással gyógyítja azokat.
  • A proktológia alapvetően ambuláns szakterület, hiszen a végbélbetegségek zömét illetően mind a diagnosztika, mind a gyógyítás ambulánsan zajlik, egyik sem befolyásolja a páciens normál életvitelét, munkaképességét, kórházi befekvésre nincs szükség (mindezek alól egy kivétel van, a rák).
  • Figyelem, daganatveszély! A végbél-, vastagbélrák előfordulása sajnos világszerte folyamatosan növekszik. Eredményes kezeléséhez a kulcsszó a korai felismerés. Ezért a legkisebb végbéltáji panasz jelentkezésekor is, de különösen végbélvérzés, vagy a székelési szokások megváltozása esetén proktológushoz kell fordulni (rákszűrés)!

Egyeztessen időpontot proktológus szakorvosunkhoz telefonon, vagy online felületünkön!

Várja önt:
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba