Blog: A nők fele ettől szenved. Te ne tartozz közéjük!

A túlzott szemérmesség vagy éppen az, hogy természetesnek gondoljuk testünk változását, sok nőt megakadályoz abban, hogy jól érezze magát a bőrében. Pedig a gátizomtorna visszaadja azt, amit az évek során elvesztettek, az igazi női magabiztosságot!
 
51%. Magyarország női lakosságának ekkora részét érintik az inkontinencia tünetei, illetve a szexuális élet zavarai. A mozgásszegény életmód, illetve a széklet- és vizeletürítés visszatartása - akár egészségtelen mértékben is – mind gyengítik a záró- és medencealapi izmokat, melyek idővel elvesztik erejüket, elsorvadnak és egyre komolyabb egészségügyi problémát okoznak. Sokan egyfajta szégyenbetegségként élik meg a vizelet- és széklettartási gondokat, a bélgáz kontrollálhatatlan távozását, illetve a hüvelyi izmok gyengesége okozta romló szexuális életet.
 
Bár a férfiakat is érinti a medencealapi izmok elgyengülése és nekik is szükségük van ezek edzésére, mégis, többségében a nőket érinti ez a kellemetlen jelenség. Ennek az az oka, hogy egy tenyérnyi izomfelület a felelős az egész hasi szakasz és szervek tartásáért, a nőknek viszont szélesebb a medencenyílásuk és – míg a férfiak esetében csak a hímvessző és a végbél - a hüvely, a húgycső és a végbél bontja meg a gátizom egységét, így az sokkal kisebb erőt tud kifejteni. Ráadásul a kor előrehaladtával megnyúlhat, elmerevedhet, így nem tudja megőrizni tartófunkcióját. Állapotát a fogamzóképessé válás, a termékenységi időszak változásai és a menopauza egyaránt befolyásolja.


Nem a stressztől van a stresszinkontinencia

Bár az állapot nevében szerepel, nem a mindennapi élet során elszenvedett munkahelyi vagy egyéb stressz okozza az inkontinencia tüneteit. Az SI a medencealapi izmok meggyengülésének első jele, melynek három fokozata van. Az elsőnél akkor jelentkezik a vizeletcseppenés, mikor erős hasi prést kell használnunk, köhögés, nevetés, ugrálás esetén. A második fokozatban futásnál, lépcsőzésnél és nehezebb dolgok emelgetése közben jelentkeznek a tünetek. A harmadik stádiumban már a járás során is távozhat a vizelet. A gátizomtorna gyakorlatainak elsajátítása minden fokozatnál javulást hozhat, de természetesen jobb, ha még akkor kezdjük a tanulást és a gyakorlást, mikor nincsenek tünetek.


Terhesség idején szinte természetes

Mivel az várandósság során a magzat egyre csak nő és helyezkedik az anyaméhben, egy idő után már nyomhatja az anya hólyagját, ami átmeneti inkontinenciát okozhat. Sokan arról számolnak be, hogy gyermekvárás idején egy nagyobb tüsszentés vagy kacagás során egy-egy csepp vizelet távozását érzik. Ez teljesen normális, és a szülés után idővel rendeződik is, de sajnos olyan is van, akinél állandósul ez az állapot, hiszen a hüvelyi szülés igencsak kitágítja a medencealapi izmokat. Ha azonban a várandósság előtt és alatt megerősítjük a medencealapi izmokat, nagy esélyünk van arra, hogy a vizeletcsepegés később ne okozzon problémát, ráadásul segít felkészülni a szülésre is, mely után pedig ismét lehet gyakorolni a gátizomtornát, hogy visszaerősödjenek a medencealapi izmok és regenerálódjon a test.

 

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 03. 27. 13:38 (Utolsó frissítés: 2018. 03. 27. 14:34)