Blog: Nem csak bőrbaj! A szexre is képtelenné tehet a psoriasis!

A psoriasisban szenvedő betegek fokozottan ki vannak téve a szexuális diszfunkció veszélyének, főleg akkor, ha depresszió vagy ízületi gyulladás is jelentkezik náluk.

Brit kutatók több mint 52.000 psoriasisos beteg szexuális szokásait hasonlították össze 1,8 millió egészséges emberével. Az adatokból kiderült, hogy azoknál, akik psoriasisban szenvednek, 5,5-ször gyakrabban jelentkeznek szexuális zavarok, mint másoknál. Ez az eredmény megdöbbentő, főleg annak fényében, hogy a pikkelysömör eleve megkeseríti a betegek életét, hiszen a bőrelváltozásokat nehéz eltakarni, ha az arcon vagy a végtagokon jelentkeznek.


Testre és lélekre is károsan hat

A pikkelysömör már látványra sem vonzó, így nem csoda, hogy ha a nemi szerveken és környékükön is megjelenik, az még inkább szorongásba és depresszióba taszítja a betegeket, még jobban csökkentve önbizalmukat. E lelki problémák miatt pedig szexuális diszfunkció léphet fel mindkét nemnél. A pikkelysömörben szenvedő férfiak esetében négyszer nagyobb a merevedési zavar kockázata, mint azoknál, akiket nem érint e betegség.

Gyakran előfordul, hogy a psoriasisos férfiak elhízottak vagy épp más kardiovaszkuláris rizikófaktor jelenik meg náluk, mint a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések vagy épp a cukorbetegség alakul ki, mely betegségek mind korlátozzák a szervek vérellátását, beleértve a péniszét is. A hímvesszőn megjelenő pikkelysömör fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat a kiszáradt bőr miatt szex közben, a psoriasisos nőknél a fájdalmat okozó bőrtünetek mellett a hangulatingadozások is megnehezítik a helyzetet.


Nem gyógyítható, csak enyhíthető

A pikkelysömör azon bőrbetegségek közé tartozik, melyek gyógyíthatatlanok és tüneteik is csak enyhíthetőek gyógyszerekkel és krémekkel. A psoriasisos betegek számára fontos, hogy ne érje őket nagyfokú stressz, ne kapjanak el fertőzéseket és ne tartózkodjanak hidegben, mert ezek mind ronthatnak a gyulladt bőr állapotán. Ez pedig csak még mélyebbre sodorhatja őket az állapotuk miatt kialakuló depresszióba, ami tovább nehezíti az életüket és rontja életminőségüket.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei is hozzáférhessenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 02. 21. 16:32 (Utolsó frissítés: 2019. 02. 21. 16:45)