Blog: A méhnyakrák szűrésének legújabb ajánlásai

A hagyományos méhnyakrákszűrés a citológiai vizsgálaton alapul, mely a méhnyakról vett sejtek állapotát vizsgálja. A módszer a leggondosabb eljárás mellett is hordoz magában pontatlanságot. Sokszor nehéz megítélni, hogy egy kisebb elváltozást gyulladás okoz, vagy már jele egy rosszindulatú folyamat kezdetének. Ennek a terápia szempontjából van nagy jelentősége, így további vizsgálatokat tesz szükségessé.  Időnként álnegatív eredményt is adhat a vizsgálat, mely azt jelenti, hogy a negatív eredmény ellenére (nem látható vagy nem került a kenetbe kóros sejt) már elindult a kóros elváltozás. Ebben az esetben hamis a biztonságérzet. Mindezek fényében az évenként ismételt szűrővizsgálat ajánlott. 

A méhnyakrák okozta halálozás csökkent, de közel nem kielégítő mértékben. A tapasztalatok és eredmények arra sarkallták a szakembereket, kutatókat, hogy átgondolják a jelenlegi szűrési modellt, és újabb, pontosabb eljárások irányába kutassanak. Ennek eredményeként jelent meg egy újabb irányelv, ami mentén érdemes a jövőben haladni. 

Az új módszer a nagy kockázatú HPV kimutatására alapoz, mellyel az okot kutatja. E mellett javasolja a citológiai (sejtkenet) vizsgálatot, és egy új biomarkereken alapuló vizsgálat alkalmazását, mely kimutatja, ha a sejten belül elindulak olyan élettani folyamatok, melyek a rákos elfajulás irányába mutatnak. A több irányú megközelítés sokkal jobb találati arányt eredményez, nagyobb pontossággal állapítja meg, hogy van-e kóros elváltozás, és ennek megfelelően javasol további teendőket. Míg a citológiai vizsgálat önmagában 70%- os pontossággal bír, a HPV meghatározással együtt alkalmazva közel 100%-os biztonsággal kiszűrhetőek a pozitív esetek.

A javasolt módszer figyelembe veszi az életkort, valamint hosszabb időre nyújt biztos előrejelzést. Amennyiben mind a HPV mind a citológia eredménye negatív, nincs szükség az évenkénti szűrésre.

Az eredmények értékelése, a következő szűrés időpontjának kitűzése, további vizsgálatok és terápia ajánlása a szakorvos feladata, mely egyedi megítélésen alapul. 

 

A javasolt szűrési eljárás életkorok szerint˟ 

21 éves kor alatt:      nem végzünk szűrést                                                  

21-24 éves korig:      elég önmagában a citológiai vizsgálat

25-65 év között:        komplex vizsgálat: HPV kimutatása, sejtkenet, és adott esetben CINTEC PLUS (biomarkeren alapuló tumor progresszió vizsgálat)

65 év fölött:              Amennyiben 50 éves kortól az utolsó 3 szűrés eredménye negatív és nem volt a kórtörténetben méhnyakrák, vagy kóros              eredmény, már nem szükséges a szűrővizsgálat

Egyéb körülmények: 

Jóindulatú elváltozás miatt történő méheltávolítás után nem végzünk szűrővizsgálatot. 

 Fontos!!!: A HPV oltás után is szükséges a rendszeres szűrővizsgálat, a fenti irányelvek szerint. 

 

Jelentkezzen be méhnyakrákszűrésre telefonon, vagy online felületünkön és visszahívjuk!

 

 ˟ A Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság IV. Kongresszusán elhangzottak alapján

 

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:55 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:23)

Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia