Blog: A Magyar STI Társaság jubileumi Nagygyűlése és az IUSTI 30. konferenciája

A szexuális úton terjedő betegségek (STD) kezelésére, kutatására és megelőzésére 1996-ban alakult Magyar STI (korábban STD) Társaság 2016. szeptember 14-17-n ünnepli jubileumi Nagygyűlését, a Budapest Hilton Hotelben és ezzel együtt rendezik meg az IUSTI (International Union against the Sexually Transmitted Infections) 30. konferenciáját, melynek idén hazánk adott otthont.

A konferencia fő védnökei Dr. Jakab Zsuzsa, a WHO Regionális Igazgatója és Dr. Lovász László, a MTA Elnöke, Dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság és a konferencia Elnöke elmondta, hogy a szexuális érintkezéssel közvetített fertőzések napjaink és a következő évtizedek egyik legfontosabb közegészségügy kihívását jelentik, fogják jelenteni. Ezt az epidemiológiai adatok bizonyítják. „Modern korunk társkapcsolatai, a szexuális szabadosság kedveznek az ehhez az intim szférához kapcsolódó, nemi érintkezéssel átadható fertőzések terjedésének. A klasszikus nemi gyógyászat területét évtizedek óta jóval meghaladó problémák ellátása részben átkerült más orvos szakmák, a nőgyógyászat, az urológia, a proktológia, az infektológia területére. Kérdés azonban, hogy vajon a társszakmák művelői képesek és hajlandóak-e elsajátítani és alkalmazni a nemigyógyászati ellátás klasszikus irányelveit, melyek segítségével olyan hatékonyan sikerült annak idején a klasszikus nemi betegségek járványos formáit megfékezni? A hagyományos módszereket, mint például az eredményes fertőzőforrás-kutatás, vagy a megelőző kezelés egyre nehezebb alkalmazni."
„Tudjuk ugyanis – mutatott rá az Elnök Asszony - hogy csakis a nemi gyógyászati rendelőkben valósul meg napjainkban is a fertőződés körülményeire is kiterjedő tájékozódás. Sajnos, ez is egyre több nehézségbe ütközik, ugyanis a névtelenül, nem ritkán az interneten kötött intim kapcsolatok esetén csaknem lehetetlen a veszélyeztetők és veszélyeztetettek gyors diagnosztizálása, kezelése és a további fertőzések megelőzése."

Magyarországon 1952 óta az egységes szakmai alapelvek mentén hatékonyan működő országos bőr-nemibeteggondozó (BNG) hálózat gondoskodott a nemibeteg ellátásról az Országos Bőr-Nemikórtani Intézet (OBNI) irányítása mellett. Az OBNI nemcsak a BNG hálózat szakmai felügyeletét látta el, hanem a hálózatban keletkező statisztikai adatok folyamatos feldolgozása és értékelése, a surveillance rendszer működtetése révén kulcsfontosságú járványügyi feladatok letéteményese is volt. Ez a hálózat és az országos irányítás számos fontos eredményt ért el, hozzájárulva ezáltal az akkori kedvező járványügyi helyzethez. Az OBNI 2005-ben jogutód nélkül történő megszüntetése ennek a rendszernek a hatékonyságát sokat rontotta.

A Magyar STI Társaság fontos feladatának tekinti a nemigyógyászok és a szexuális úton terjedő fertőzésekkel foglalkozó társszakmák összefogását, a szakmák közti párbeszéd fenntartását, a folyamatos továbbképzést és a naprakész elméleti/gyakorlati információk terjesztését - hangsúlyozta Várkonyi doktornő, aki gyakorló nemigyógyászként maga is naponta szembesül ezekkel a problémákkal.

A nemzetközi konferenciára több mint 400 résztvevőt várnak, és a tudományos programban nagyobb hangsúlyt kapnak a betegközpontú modern kezelések, a HIV fertőzés pre-expoziciós profilaxisa, a többek között a gonorrhoea terjedésének is kedvező, fenyegető antibiotikum-rezisztencia, a molekuláris elemzéseken alapuló korszerű laboratóriumi diagnosztika, illetve a lehetséges oltóanyagok kifejlesztésének kérdései és azok alkalmazása.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:27 (Utolsó frissítés: 2020. 11. 24. 14:59)