Blog: A magyar középiskolások harmada rendszeresen iszik alkoholt

A 18 év alatti középiskolások 80%-a 15 évesen vagy annál fiatalabb korában ivott először, minden harmadik pedig rendszeresen, azaz legalább hetente fogyaszt alkoholt egy friss felmérés eredménye szerint.
 
A 14-18 év közötti magyar fiatalok negyede legalább heti egyszer iszik alkoholt – derül ki egy 2019 novemberében készült online felmérésből. A kutatás eredményei szerint a 15 évet betöltöttek 80%-a már kipróbálta valaha életében az alkoholt, és a kiskorúak csupán 3%-a, aki nem ivott még alkoholtartalmú italt soha.
 
A Szétcsúszva Program részeként végzett kutatás szerint főleg vidéken aggasztó a helyzet: a kisebb településeken a fiatalok több mint 60%-a próbálta ki 14 éves kora előtt az alkoholt, míg Budapesten ez az arány 50% alatt van. A válaszadó középiskolások fele csak a hétvégén iszik alkoholt, ha épp valami esemény van, negyedük rendszeresen iszik, 7% hetente több alkalommal, és nagyjából 1,5% jelölte azt a választ, hogy minden nap fogyaszt alkoholt. Legmagasabb arányban (41%) valamilyen égetett szeszt, pálinkát, gyomorkeserűt, rumot, vodkát isznak, a söré 30%, a boré pedig 20% körül mozog.
 
A kérdőívben azt is megkérdezték a fiataloktól, hogy miért nyúlnak a pohár után: a válaszokból pedig az derül ki, hogy az esetek felében az alkohol segít nekik kiengedni a gőzt, de a bulikra való ráhangolódás is sokaknál szerepelt. 60% érzi úgy, hogy tudja, hol a határ, vagyis pontosan tudja, mi az a mennyiség, amit megihat, és az nem árt meg neki, a további 40% nem minden esetben van ezzel így – saját bevallásuk szerint. Érdekes adat, hogy 20% azok aránya, akik úgy érzik, kilógnának a társaságból, ha nem innának, ezért döntenek egy-egy alkalommal az alkohol mellett.
 
Az online kérdőív az alkohol hatásaira is kitért, a kutatást végzők kíváncsiak voltak arra, hogy a középiskolások hány százaléka volt már másnapos: közel kétharmaduknak voltak másnapos tünetei, és közel ugyanennyien hánytak már alkoholtól, a válaszadók fele pedig dőlt már ki annyira az alkohol hatására, hogy nem emlékezett semmire.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 
Forrás: https://index.hu/belfold/2019/12/09/a_kozepiskolasok_harmada_rendszeresen_iszik/

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 02. 12. 11:04 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 21. 09:56)