Blog: A genitáliák gyulladását okozó fertőzések terhesség alatt

Számos nemi érintkezéssel közvetített fertőzés (gonorrhoea, chlamydia, mycoplasmák, ureaplasma) a méhnyak, a hüvely, a húgycső gyulladását okozhatja, melyek folyással, vizelési panaszokkal jelentkezhetnek.

Gyakori azonban a tünetmentes hordozó állapot. Ilyenkor sok esetben már csak későn, a belső nemi szervekre (méh, petevezeték) való ráterjedés következtében kialakult szövődmények (kismedencei gyulladás, meddőség) észlelésekor merül fel e fertőzések gyanúja, pedig ekkor már sokkal nehezebb a kialakult betegségekkel megküzdeni.

A szűrővizsgálatok révén időben felfedezett fertőzések kezelésével elejét vehetjük a méh, petevezetékek gyulladása miatt fellépő alhasi fájdalomnak, vérzészavarnak, illetve az elzáródásuk következtében kialakuló méhen kívüli terhességnek, meddőségnek.

Ha a kezeletlen fertőzött nő mégis teherbe esik, vetélés, koraszülés veszélyeztetheti a magzatot és az édesanyát. A gonorrhoea, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma fertőzés a szexuális partnert is érinti, ezért minden esetben vizsgálni (STD-szűréssel) és kezelni kell őt is!

Ha ilyen fertőzésre gyanakszik, vagy hasonló problémái vannak, a késői diagnosztizálást elkerülendő kérjük, keresse fel szakorvosainkat!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:34 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 05. 15:37)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka